Januarja na letni ravni 1,1-odstotna rast cen, na mesečni pa deflacija

Letno inflacijo je najbolj zvišala podražitev toplotne energije, najbolj so se pocenili avtomobili in bencin, zimske razprodaje pa so prispevale k januarski deflaciji.
Fotografija: Cenejši avtomobili in bencin najbolj hladijo inflacijo. FOTO Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Cenejši avtomobili in bencin najbolj hladijo inflacijo. FOTO Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – V januarju 2019 smo imeli na letni ravni 1,1-odstotno inflacijo, povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,7-odstotna, so izračunali na državnem statističnem uradu.
 
V letu dni so se storitve v povprečju podražile za 2,6 odstotka, blago pa za 0,4 odstotka. K letni inflaciji so največ prispevale višje cene blaga in storitev s področja električne energije, plina in drugih goriv (najbolj, za 17,5 odstotka se je podražila toplotna energija). Letno inflacijo so na drugi strani znižali cenejši avtomobili, pocenili so se za 2,4 odstotka, bencin je cenejši za 7,4 odstotka, dizelsko gorivo pa za 2,8 odstotka.
 
Na drugi strani so mesečno rast cen znižali zimske razprodaje in cenejši naftni derivati, cene v januarju 2019 pa so bile v povprečju za 1,1 odstotka nižje kot v prejšnjem mesecu.

Januarska deflacija je bila predvsem posledica nižjih cen oblačil in obutve (za 13,4 odstotka), ki so inflacijo znižale za eno odstotno točko. Nadaljnje 0,3 odstotne točke so prispevali cenejši naftni derivati. Tekoča goriva so se pocenila za šest odstotkov, goriva in maziva za osebne avtomobile pa za 4,5 odstotka.

Komentarji: