Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Je Nemčija na poti, da postane gospodarski bolnik Evrope?

Januarski optimizem nemških gospodarstvenikov se je razblinil ob možnih posledicah izbruha koronavirusa za svetovno trgovino in po objavi poraznih podatkov o rasti BDP, kažejo podatki inštituta ZEW.
Bosta nemški gospodarski minister Peter Altmaier in zvezna vlada prisluhnila predlogom, da naj Berlin končno pospeši rast tudi s fiskalnimi spodbudami? Foto: Fabrizio Bensch Reuters
Bosta nemški gospodarski minister Peter Altmaier in zvezna vlada prisluhnila predlogom, da naj Berlin končno pospeši rast tudi s fiskalnimi spodbudami? Foto: Fabrizio Bensch Reuters
18. 2. 2020 | 14:25
1:42
Ljubljana - Kazalnik gospodarskega razpoloženja, ki ga objavlja ugledni ekonomski inštitut ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) iz Mannheima, je po opaznem januarskem izboljšanju  v februarju zdrknil navzdol kar za 18 točk, na 8,7 točke in je s tem tudi pod ravnijo z lanskega decembra.

Januarski optimizem nemških gospodarstvenikov, zlasti izvoznikov, ki je slonel na podpisu trgovinskega in carinskega premirja med ZDA in Kitajsko, se je zdaj povsem razblinil ob možnih posledicah izbruha koronavirusa za svetovno trgovino in gospodarstvo. Dodatno pa so nemški menedžerji tudi zaskrbljeni po objavi zadnjih podatkov o ničelni rasti in stagnaciji nemškega gospodarstva konec leta 2019.

»Poslabšanje ocene gospodarske situacije in poslabšanje pričakovanj jasno kažeta, da je gospodarski razvoj ta čas na zelo krhkih temeljih,« je ob tem povedal predsednik ZEW Achim Wambach.

Nemčija je zdaj celo v nevarnosti, da postane »bolnik Evrope«, če ne bo poskrbela za ustrezne naložbe in strukturne reforme, pa po objavi podatkov ZEW opozarja znani analitik ING Carsten Brzeski in dodaja, da so zdaj nujne fiskalne spodbude Berlina.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine