Kad naj bi odločitev o prodaji Gorenja prepustil vladi

Kapitalska družba bi sprejela prevzemno ponudbo Hisensa, a ne ve, ali sme.
Fotografija: Eno ključnih vprašanj je še vedno, ali bo država ohranila svoj delež v Gorenju. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Eno ključnih vprašanj je še vedno, ali bo država ohranila svoj delež v Gorenju. Foto Leon Vidic

Ljubljana – Kapitalska družba (Kad) bi menda sprejela prevzemno ponudbo kitajskega Hisensa in prodala svoj 16,4-odstotni delež v Gorenju, a končno odločitev o tem bi zaradi sprejete strategije upravljanja po naših informacijah lahko prepustila vladi kot skupščini družbe. Brez soglasja prodaje ne bo.

V Kadu po neuradnih informacijah ne vidijo ekonomskih razlogov za ohranitev lastništva v Gorenju, zato bi delež, za katerega bi v prevzemni ponudbi iztržili 48 milijonov evrov, prodali. A ker je Gorenje v strategiji upravljanja, ki jo je sprejel državni zbor (DZ), opredeljen kot pomembna naložba, niso prepričani, ali to lahko storijo. Nadzorni svet Kada bo zato jutri najbrž sklenil, da bo za odločitev o tem vprašal skupščino, torej vlado, ki bi morala o tem odločiti do 26. junija, ko se bo iztekla prevzemna ponudba.
 

Pravna mnenja za prodajo


V Kadu naložbenih odločitev ne komentirajo. Po naših informacijah pa so pridobili dve pravni mnenji, po katerih Kad naložbo v Gorenju lahko proda. Prodajo Kadovega deleža v Gorenju podpira tudi ministrstvo za finance, kjer ugotavljajo, da Kad v naložbah, ki jih ne deli z državo ali Slovenskim državnim holdingom (SDH), odloča samostojno, in še da se po zakonu o SDH v klasifikacijo razvrščajo le naložbe SDH in države, zato ta, kot je razumeti, Kada naj ne bi zavezovala. A na Kadu zdaj o tem želijo še uradno stališče skupščine.

Graf delnic Gorenja Foto Delo
Graf delnic Gorenja Foto Delo


Strategijo lahko spremeni le DZ, kar je do izteka prevzemne ponudbe težko izvedljivo, saj se bo novi DZ konstituiral šele konec prihodnjega tedna. Kad za zdaj s Hisensom ni sklenil kakšne opcijske pogodbe za poznejšo prodajo, ko bi, denimo, parlament spremenil strategijo, a v Hisensu možnosti naknadnega odkupa ne izključujejo, je slišati.


Hisense ima že polovico Gorenja


Danes bo v Velenju skupščina delničarjev Gorenja, ki bo zanimiva predvsem zaradi imenovanja nadzornega sveta. Sedanji predlog, ki ga je sestavil nadzorni svet, predvideva imenovanje štirih dosedanjih nadzornikov, od katerih bi kitajski Hisense po prevzemu tri lahko zamenjal in imenoval še tri svoje predstavnike.

Kitajski prevzemnik, ki je pred prevzemno ponudbo pridobil skoraj tretjino Gorenja, bo na skupščini z naskokom največji delničar. Drugi največji lastnik je Kad. Vendar se zna zgoditi, da Hisense na skupščini ne bo glasoval, s čimer bi se hotel po naših informacijah izogniti morebitnim pravnim zapletom pred prevzemom velenjskega proizvajalca bele tehnike. Neuradno ima kitajska družba skupaj z že sprejetimi ponudbami menda že okoli 55 odstotkov delnic Gorenja. V petek je ponudbo sprejel tudi Panasonic, ki ima 10,74 odstotka družbe. Z delnicami, ki jih Hisense pridobiva s prevzemno ponudbo, Kitajci ne morejo razpolagati, dokler prevzem ni v celoti zaključen.

Hisense je konec maja objavil ponudbo za prevzem Gorenja, v kateri za delnico Gorenja ponuja 12 evrov. Cena je skoraj dvakrat višja, kot je znašal tečaj delnic pred razkritjem namere, delničarji pa imajo do 26. junija čas, da ponudbo sprejmejo.
 

Dividend ne bo


Delitve dobička ne bo. Gorenje je imelo lani manj kot milijon evrov čistega dobička, poleg tega je morala družba zaradi poslabšanega poslovanjabankam obljubiti, da ne bo delila dobička. Tudi sicer bi delitev dobička večini manjšim delničarjem prinesla več stroškov, kot bi znašal izplačani znesek. Lani so se v nakazila dividend s provizijami priključile tudi KDD in borznoposredniške hiše.

Četrtletno poslovanje Gorenja Foto Delo
Četrtletno poslovanje Gorenja Foto Delo


V prvih treh mesecih letos je Gorenje sicer ustvarilo 2,5 milijona evrov čistega dobička, kar je najboljši začetek leta v zadnjih desetih letih. A rezultat pod črto ima grenak priokus, saj je rast posledica manjših davčnih obveznosti, medtem ko je bil dobiček pred davki in dobiček iz poslovanja manjši kot v istem obdobju lani. Gorenju se je v prvih treh mesecih letos zmanjšala predvsem prodaja aparatov, ki jih izdeluje za tuje blagovne znamke (predvidoma gre za učinek prekinitve sodelovanja s Panasonicom). Prihodki od prodaje so se medletno tako zmanjšali za 3,3 odstotka in dosegli 296 milijonov evrov. Prihodki so opazno zdrsnili predvsem na zahodno evropskih trgih, na preostalih trgih je družba prvo četrtletje večinoma končala bolje kot lani.

Komentarji: