Kaj se pri javnem naročanju lahko naučimo od Avstrijcev

Pri severnih sosedih Karavanke že vrtajo gradbinci, pri nas se s predorom ukvarjajo pravniki
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Premier Marjan Šarec je v zvezi z zapleti pri izbiri izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora povedal, da zakonodaja »gotovo ni dobra v vseh segmentih in bo treba določene zadeve spremeniti«. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek bi za naprej zakonodajo, ki določa revizijske postopke, uredila tako, kot imajo to urejeno v Avstriji.

Premier je v odgovoru na poslansko vprašanje Zvonka Černača (SDS) dejal, da konkretni postopek težko komentira, upa pa na čimprejšnji začetek gradnje. Černača je zanimalo predvsem, kaj bo Šarec storil za zaščito interesov davkoplačevalcev, saj bo projekt zaradi zapletov po Černačevi oceni vsaj 14 milijonov dražji, kot bi bilo treba.
 

Turki izločeni zaradi formalnosti


Spomnimo, Dars je za izvajalca na razpisu izbral turško podjetje Cengiz İnşaat, ki je poslalo ponudbo v vrednosti 89,2 milijona evrov. Nezakonitost razpisa je državna revizijska komisija utemeljila na formalnostih, ne pa vsebinsko, je bil še kritičen Černač. »Vsak, ki je kadarkoli izvajal investicijo, bodisi na ravni države, občine bodisi javnega zavoda, ve, kako te zadeve potekajo. Ve, da je že ne vem katera različica zakona o javnem naročanju veljavna, pa vsi ugotavljamo, da še vedno ni optimalno,« je dejal Šarec. Poudaril je, da je državna revizijska komisija neodvisni organ, v katerega ne investitor ne izvajalec ne more posegati, ker bi s tem padel postopek. Šarec je še dodal, da kot premier v sodelovanju z državnim zborom lahko naredi to, da se zakonodaja pregleda in se določene pomanjkljivosti, ki gotovo obstajajo, odpravijo oziroma se zakonodaja izboljša. Konkretnih postopkov predsednik vlade ni komentiral, je pa izrazil upanje, da bomo tudi na naši strani začeli cev čim prej graditi.
 

Alenka Bratušek bi se zgledovala po Avstrijcih


Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob robu današnje seje dejala, da bodo, a to bo veljalo za vnaprej, preverili zakonodajo, ki določa revizijske postopke. Dejala je, da bodo videli, »ali je določene stvari mogoče urediti tako, kot so urejene v sosednji Avstriji«.

Komentarji: