Kandidatka za viceguvernerko o svojih ciljih in nalogah

Arjana Brezigar Masten bi se zavzemala za boljšo mednarodno prepoznavnost in transparentno delovanje Banke Slovenije, pomembno se ji zdi motiviranje zaposlenih
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Lahko sem dobro dopolnilo obstoječi vodstveni ekipi znotraj Banke Slovenije, kjer bi lahko uresničevala strategijo BS in se poskušala angažirati na konsolidaciji njenih oddelkov, je na javni predstavitvi povedala Arjana Brezigar Masten, kandidatka predsednika države za članico sveta in viceguvernerko Banke Slovenije.  

Za svoj cilje in naloge si je postavila tudi boljši nadzor bančnega in finančnega sistema, poskrbela bi tudi za dodatno poznavanje makroekonomskih izzivov in za čim boljše motiviranje zaposlenih. Rada bi nadgradila svoja poznanstva znotraj ECB oziroma evrosistema za boljšo mednarodno prepoznavnost slovenske centralne banke, doma pa se bo zavzemala za transparentno delovanja Banke Slovenije v širši in strokovni javnosti.

Brezigar Mastenova, ki kandidira s podporo rektorice Univerze na Primorskem Klavdije Kutnar, ekonomista Mojmirja Mraka, pravnika Mateja Avblja in Tjaše Bantan Polak, je poudarila, da ji kandidatura ponuja profesionalne in strokovne izzive. Banko Slovenije vidi kot pomembno vez z drugimi državami evra, prek nje pa lahko naša država uresničuje svoje interese glede globalnih odločitev in skupne denarne politike. Pomembna pa je tudi za skupni nadzor in reševanje bank in je garant finančne stabilnosti, ki je po njenem ključna za gospodarsko rast. Glavna področja, kjer se namerava angažirati, so makroekonomija, monetarna ekonomija in finance.

Kandidatka je sicer doktorica ekonomskih znanosti, direktorica analitsko-raziskovalnega centra v Banki Slovenije in izredna profesorica na Univerzi na Primorskem, ob tem pa je tudi članica denarnega odbora in članica odbora za raziskave znotraj Evropske centralne banke.

Po pogovorih z vodji poslanskih skupin pri predsedniku države se je izkazalo, da kandidatka uživa zadostno podporo za izvolitev v državnem zboru, je povedala Nataša Kovač iz urada predsednika, glasovanje o njej pa bo na vrsti že na oktobrski seji DZ, ki se začne prihodnji teden. 

Komentarji: