Kocka je padla: Termit bo gradil v Zagorju

Vlada je na današnji dopisni seji Termitu za gradnjo 3-milijonske jedrarne v zagorski poslovni coni odobrila 600.000 evrov državne pomoči.
Fotografija: Ternit seli jedrarno v zagorsko poslovno cono. FOTO Polona Malovrh/Delo
Odpri galerijo
Ternit seli jedrarno v zagorsko poslovno cono. FOTO Polona Malovrh/Delo

Zagorje – Anton Serianz, prvi mož moravškega Termita bo jutri z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom prvič uradno predstavil 3-milijonsko investicijo v jedrarno, ki jo bodo postavili v zagorski poslovi coni in do 2021 v njej odprli 33 delovnih mest. Vlada je danes Termitu odobrila 600.000 evrov državne pomoči.

Kar je Zagorjanom padlo v vodo z nemškim Schefenackerjem pred petnajstimi leti, zdaj postaja realnost. »Uspelo nam je privabiti resnega investitorja,« ni skrival zadovoljstva zagorski župan Matjaž Švagan, ki bo jutri s Termitom v imenu občine podpisal dolgo pričakovano najavo za Zagorje in celotno Zasavje pomembne investicije.

Odločitev vlade v zadnjem hipu

Termitovemu projektu v proizvodnjo ta izdelavo jedet se je uspelo uvrstiti v veljavni Načrt razvojnih programov 2018-2020, v skladu s katerim je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (Mgrt) podjetju v zadnjem hipu Cerarjevega mandata, na današnji dopisni seji, kot rečeno, odobrila 600.000 evrov pomoči.  Projekt zajema izgradnjo novega proizvodnega objekta, v katerega bodo postavili 16 jedrarskih strojev za proizvodnjo jeder po t.i. croning postopku (izdelava jeder po vročem postopku, za katerega se uporablja oplaščeni pesek, ki ga podjetje pridobiva samo), poroča vlada.
 
Vrednost celotne investicije znaša 3,4 milijona ali s kupaj z DDV 4,1 milijona evrov.  Mgrt je pri dodelitvi sredstev upoštevalo razpoložljivost proračunskih sredstev ter težo regionalnih problemov, so še zapisali.

Do leta 2021 v Zagorju 33 delovnih mest

Podjetje bo s projektom do leta 2021 zaposlilo skupaj 33 delavcev: 27 ljudi leta 2019, še šest pa do leta 2021.To bodo predvidoma delavci iz občine Zagorje in okolice.

S selitvijo obstoječe proizvodnje jeder po croning postopku z moravške lokacije, Drtije, bodo v Zagorje prerazporedili dodatnih 18 že obstoječih zaposlenih iz Zagorja in okolice, ki se dnevno vozijo na delo v Drtijo. »Projekt bo imel z vidika okolja majhen vpliv na zrak in hrup,« zagotavljajo v Termitu, »in ničelni vpliv na tla, vode, odpadke, vibracije, elektromagnetna sevanja in svetlobno onesnaževanje, zato se stanje okolja ne bo spremenilo, prav tako se ne bodo poslabšali bivalni pogoji za okoliške prebivalce.«
 

Komentarji: