Kylin še ni dvignil rok od Lona

Poleg banke ga zanimajo tudi druge naložbe v Sloveniji.
Fotografija: Lastnik in šef Kylin Prime Groupa Kai Dai (na levi) FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Lastnik in šef Kylin Prime Groupa Kai Dai (na levi) FOTO: Tomi Lombar/Delo

Kranj – Skupščina Lona je v tretje upravo vendarle pooblastila, da lahko izvede dokapitalizacijo družbe v višini 7,5 milijona evrov. Največji delničar Kylin Prime Group na skupščini ni imel glasovalnih pravic, a še ni dvignil rok od hranilnice Lon. Lastnik in direktor Kylina Kai Dai napoveduje, da si še vedno prizadevajo dobiti dovoljenje za prevzem Lona.

Kot smo poročali, sta Kylin Prime Groupu in še sedmim z njim povezanim lastnikom centralna banka in Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) že lansko pomlad odvzeli glasovalne pravice. Očitali sta jim preseganje kvalificiranih deležev brez dovoljenj regulatorjev. Švicarska družba Kylin Prime Group je tako zdaj 54,74-odstotni delež v Lonu decembra lani prenesla na svoj investicijski sklad v Londonu – Kylin Global Investment Fund, pod pogojem, da dobijo soglasje Banke Slovenije. Večino deležev, ki je bila razpršena na različne lastnike, je Kylin že pridobil nazaj, delnice jim mora vrniti le še družba Fin-nep, s čimer bo Kylin nekaj več kot 64-odstotni lastnik.


 

Dolgoročna naložba


Vodenje Lona je pred kratkim prevzel nekdanji šef slabe banke Imre Balogh. »Lon je naša dolgoročna naložba,« je povedal Kai Dai in dodal, da si z novo strukturo in drugačnim imidžem prizadevajo pridobiti soglasje Banke Slovenije za prevzem. Vlogo še pripravljajo. »Zagotovili bomo vse, kar bo Banka Slovenije zahtevala. Prepričani smo, da bomo izpolnili zahteve Banke Slovenije za pridobitev dovoljenja,« je dejal Kai Dai.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Kot smo razkrili v Delu, je imela Banka Slovenije do tega zadržke, ker Kylin ni znal ustrezno pojasniti izvora kapitala.


Dokapitalizacija Lona


Kai Dai je podprl današnjo odločitev skupščine glede dokapitalizacije in dodal, da bodo pri njej sodelovali, če bodo v tem času dobili soglasje regulatorja. Njihov cilj je razvijati in stabilizirati banko. Lon sicer potrebuje svež kapital zaradi strožje regulacije.

Kai Dai je pojasnil, da je v zadnjih šestih mesecih velik del svojega časa preživel v Sloveniji, kjer sicer vidi številne investicijske priložnosti. Tako je na obali postal solastnik nekdanje poslovne stavbe Droge Kolinske. Napovedal je tudi naložbe v kliniko za srce. Pri tem ima tudi lokalne svetovalce, in sicer nekdanjega šefa NLB Marka Voljča ter nekdanjega člana uprave Abanke Aleksandra Vozla.

Marko Voljč  Foto Igor Zaplatil
Marko Voljč  Foto Igor Zaplatil


Obisk ministrstva


Aplikacija Erar razkriva, da je bil predstavnik Kylin Prime Groupa sredi januarja na ministrstvu za znanje zadeve. Kot pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu, je predstavnik Kylina državnemu sekretarju Dobranu Božiču predstavil lastnika podjetja  in načrte podjetja glede naložb v Sloveniji. »Predstavniki Kylin Prime Group so v pogovorih predstavili dolgoročne investicijske cilje podjetja, ki se nanašajo na investicije v bančni sektor, zdravstvo, izobraževanje in predelavo odpadkov,« so pojasnili.

Kai Dai je pojasnil, da se njihov podružnica v Veliki Britaniji Kylin Prime Capital vlaga v Evropi in Aziji. Po njegovih besedah se ukvarjajo z upravljanjem premoženja, vlagajo pa tudi v medije in izobraževanje. Prepričan je, da bodo v Slovenijo pritegnili še več kitajskih vlagateljev.

Komentarji: