Med delovnim časom zaradi virusa obvezne maske

V hčerinski družbi skupine Cablex na Kitajskem znova delajo in skrbno izvajajo predpisane ukrepe.
Fotografija: koronavirus Foto Shutterstock
Odpri galerijo
koronavirus Foto Shutterstock


Mežica – Skupina Cablex je v hčerinskem podjetju Cablex CN Electronics v mestu Xuzhou v provinci Jiangsu po uredbi kitajske vlade znova zagnala proizvodnjo. Na delo se je vrnilo 90 odstotkov zaposlenih. Nobeden med njimi ni zbolel za koronavirusom.

»Na delovnih mestih skrbno izvajamo vse ukrepe, ki jih je predpisala tamkajšnja vlada. Obvezna je uporaba zaščitnih kirurških mask, dosledno merimo in beležimo telesno temperaturo, prepovedani sta kajenje tudi zunaj podjetja in zapuščanje podjetja med delovnim časom, natančno so določeni prostori za prehranjevanje in podobno,​​​​​​« so sporočili iz skupine Cablex, ki v hčerinskem podjetju na Kitajskem zaposluje 400 ljudi.
 

Službenih poti ni


V kitajski podružnici, ki so jo ponovno zagnali že februarja, so zaposleni tudi štirje Slovenci. Dva sta na Kitajskem, dva pa trenutno v Sloveniji in delata od doma. »Službenih poti na Kitajsko zdaj ne načrtujemo,« so povedali v podjetju, kjer lahko ocenjujejo zgolj poslovno poslovno škodo zaradi izpada proizvodnje v začetku leta, nikakor pa ne morejo oceniti, koliko bo koronavirus vplival na nakupno vedenje tamkajšnjih potrošnikov.

Skupina Cablex, sistemska razvijalka in dobaviteljica kabelskih snopov, plastičnih in silikonskih delov ter različnih mehanskih sklopov, je na zahtevnem in po njihovih besedah specifičnem kitajskem trgu prisotna od leta 2011. Hčerinsko proizvodno in prodajno podjetje so na Kitajskem ustanovili za učinkovito preskrbo azijskih kupcev predvsem s področja avtomobilske industrije in bele tehnike ter proizvajalcev električnih aparatov in orodij v drugih industrijah.
 

V stavbah ni ogrevanja


Da se razmere na Kitajskem po izbruhu koronavirusa počasi vračajo v normalno stanje, so potrdili tudi v podjetju Softnet, ki ima v Šanghaju štiri zaposlene, dva pa v Hongkongu. »Naši zaposleni v Šanghaju so se sicer lahko vrnili v stavbo, kjer imamo pisarno, a ker v njej ni ogrevanja, ker se oblasti bojijo, da se virus lahko širi tudi po ogrevalnih in klimatskih napravah, večinoma delajo od doma. V pisarno hodijo le toliko, da v njej opravijo delo, ki ga doma ne morejo. Tisti čas se v pisarni ogrevajo z električnimi radiatorji,« je povedal Andrej Boštjančič, direktor Softneta.

Po informacijah njihovih kitajskih sodelavcev nekatera podjetja že delajo, druga še ne. »Trenutne razmere so zagotovo boljše kot sredi februarja, a bo trajalo, da se življenje normalizira, saj so oblasti celotno državo ustavile za nekaj tednov. Še vedno so zaprte vse šole. Učenci se učijo na daljavo,« pove Boštjančič.

V podjetjih, kjer se zaposleni vračajo na delo, jim oblasti povsod merijo telesno temperaturo in preverjajo izvajanje samozaščitnih ukrepov. Zelo stroge so do vseh, ki v državo pripotujejo iz Italije ali z drugih območij s koronavirusom. Dajo jih v karanteno in vodijo zelo natančno evidenco, kdo in kdaj je od kod prišel ter kaj se z njim dogaja.

Komentarji: