Na voljo za skoraj 57 milijonov evrov mikrokreditov

Omenjena sredstva razpisuje Slovenski podjetniški sklad za omilitev posledic covida-19.
Fotografija: Za omilitev posledic koronakrize so na voljo novi mikrokrediit za podjetja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Za omilitev posledic koronakrize so na voljo novi mikrokrediit za podjetja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Slovenski podjetniški sklad je za omilitev posledic covida-19 razpisal za 56,6 milijona evrov mikrokreditov za mikro, mala in srednje velika podjetja. Podjetja bodo lahko prejela kredite v višini od 5000 do 25.000 evrov.

Slovenski podjetniški sklad želi z omenjeno kvoto razpisanih sredstev v letih 2020 in 2021 skupno podpreti okoli 2200 projektov, in sicer do konca letošnjega leta okoli 400 podjetij, ki so utrpela škodo zaradi izbruha covida-19.

image_alt
Dodatnih 95 milijonov za omilitev posledic epidemije


Sredstva bodo črpana iz Sklada skladov SID banke. Namen produkta je, kot navajajo v sporočilu za javnost Slovenskega podjetniškega sklada, neposredno zagotavljanje ugodnih virov financiranja mikro, malim in srednje velikim podjetjem v kohezijski regiji Vzhodne in Zahodne Slovenije. Obenem bodo s tem zagotovili hitro in ugodno financiranje za omilitev posledic covida-19 na gospodarstvo.

Sklad skladov covid-19 je nov sklad v okviru SID banke, ki je namenjen predvsem odpravi in blaženju negativnih posledic covida-19 ter pomoči naložbam podjetij. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Sklad skladov covid-19 je nov sklad v okviru SID banke, ki je namenjen predvsem odpravi in blaženju negativnih posledic covida-19 ter pomoči naložbam podjetij. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Mikrokredit, za katerega se ne zaračunavajo stroški odobritve in vodenja kredita, podjetjem omogoča poleg enostavnejših in hitrejših postopkov pridobitve kredita, tudi dostop pod zelo ugodnimi pogoji, med drugim so to nižje zahteve po zavarovanju (pet menic podjetja), nižje obrestne mere (šestmesečni EURIBOR + 0,8 odstotka), ročnost kredita do 60 mesecev in možnost koriščenja moratorija do šest mesecev. Poleg tega kredit lahko krije do sto odstotkov vrednosti upravičenih stroškov projekta, a največ 25.000 evrov.

Na omenjeni razpis se lahko prijavijo mikro, mala in srednje velika podjetja, organizirana kot samostojni podjetnik ali gospodarska družba ter zadruga, ki se ukvarja z gospodarsko dejavnostjo, imajo vsaj enega zaposlenega za polni delovni čas ter so utrpela škodo zaradi vpliva covida-19. Za zadnje bodo morala podjetja vlogi priložiti dokazila za obdobje od februarja do oddaje vloge na Sklad.

Podjetja lahko vloge oddajo elektronsko prek ePortala na Slovenski podjetniški sklad, in sicer letos 16., 23. in 30. oktobra ter 6. novembra. V letu 2021 pa bodo vloge sprejemali 5. januarja, 25. februarja, 8. aprila, 27. maja, 9. septembra, 28. oktobra in 7. decembra.

Preberite še:

Komentarji: