Naj ostanem ali grem? In – kam sploh naj grem?

Kapitalski trg: Trgovinske vojne in krize so pregnali bika z borz.
Fotografija: Cene plemenitih kovin ne gredo nujno vštric z borznimi. Foto Jaroslav Jankovič
Odpri galerijo
Cene plemenitih kovin ne gredo nujno vštric z borznimi. Foto Jaroslav Jankovič

»Še je čas, da izvem, naj ostanem ali grem ...« je znan napev Kreslinovega banda Martin Krpan, ki dandanes odmeva v glavah prenekaterega investitorja. Čorba, ki so nam jo zakuhali Trump in njegovi trgovinski spopadi, vse globja južnoameriška kriza z Argentino na čelu, zlom turškega gospodarstva in prosti pad turške lire so kapitalske trge končno le potisnile v obrat trenda, ki mu že lahko rečemo medvedji trend.

Dolgoletno obdobje rasti – bikovskega trenda – je, kot kaže, konec in poraja se vprašanje, kam s prihranki oziroma, kam pobegniti z denarjem, vkolikor se bo padajoči trend nadaljeval. Pod pritiskom so se znašli predvsem razvijajoči se trgi, ki jim vse močnejši dolar ne gre prav nič na roke. Hkrati obstaja velika bojazen, da bo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, pa tudi preostalim svetom, prihodnjo gospodarsko rast upočasnila in svetovno gospodarstvo ponovno pahnila v recesijo.


Čakajoč na priložnost


Plemenite kovine so tiste, ki ponavadi predstavljajo varno zatočišče pred padajočimi delnicami. In čeprav sta zlato in srebro, zgodovinsko gledano, zelo poceni, to še ne pomeni, da se njun trend lahko kaj kmalu obrne. Trg plemenitih kovin se je namreč v preteklem desetletju precej spremenil in dandanes ne predstavlja zgolj varčevalnega razreda. Vpliv mednarodne trgovine, enako kot na preostale surovine, preveč vpliva tudi na cene plemenitih kovin, zato gibanje cene zlata, srebra in preostale bleščeče druščine ni več tako enoznačno in negativno korelirana z borznimi indeksi. Poceni je tudi nafta, ki pa po najnovejših objavah prekomernih zalog in povečane količine črpanja tudi ne predstavlja obetavne naložbe za prihodnje.

Če se ozremo po portfelju najuspešnejšega investitorja Warrena Buffetta, je opaziti, da delež denarja v njegovem skladu predstavlja največjo utež v zgodovini. In enako stanje je opaziti v domala vseh portfeljih profesionalnih investitorjev. Nas je zaradi tega lahko upravičeno strah? Morda. A hkrati se moramo zavedati, da bilijoni prostega denarja zgolj čakajo na ugodnejše razmere na borzah, ko se bodo ponovno podali po poceni nakupih. Predlagam, da jih posnemate. Saj veste, kako pravi znani borzni rek: »Kupujte, ko je vse v rdečem in ko so vsi preplašeni.«

Komentarji: