NLB mora menda prodati NLB Vito

Bruselj nej bi prodajo zavarovalnice zahteval zaradi zamude pri privatizaciji banke
Fotografija: Naša največja banka, ki je polovična lastnica NLB Vite, naj bi zavarovalnico prodala skupaj s KBC Insurance, ki je druga lastnica te skupne družbe. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Naša največja banka, ki je polovična lastnica NLB Vite, naj bi zavarovalnico prodala skupaj s KBC Insurance, ki je druga lastnica te skupne družbe. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Nova Ljubljanska banka bo morala na zahtevo evropske komisije zaradi nepravočasne privatizacije menda prodati življenjsko zavarovalnico NLB Vita, je mogoče izvedeti neuradno. V NLB pa tega ne komentirajo.

Naša največja banka, ki je polovična lastnica NLB Vite, naj bi zavarovalnico prodala skupaj s KBC Insurance, ki je druga lastnica te skupne družbe. Prodaja NLB Vite naj bi bil davek, ki ga bo morala banka plačati, ker vlada Mira Cerarja ni pravočasno prodala 75 odstotkov NLB, k čemur se je naša država zavezala ob sanaciji banke. Spomnimo: spomladi 2017 je Cerarjeva vlada tik pred zaključkom prve javne ponudbe delnic banke prek Londonske in Ljubljanske banke sklenila, da prodajo ustavi. Pri tem se je sklicevala da ceno delnice znižuje tveganje hrvaških sodb zaradi prenesenih vlog hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke.

Vlada je nato v Bruslju izpogajala odlog privatizacije banke, ki jo je država nato 65 odstotkov prodala lani, desetino pa še letos. A zaradi zamude zdaj evropska komisija menda terja prodajo NLB Vite. Ta je lani ustvarila 8,3 milijona evrov čistega dobička in obračunala za 76,9 milijona evrov bruto premij, kar je devetodstotna rast glede na leto prej. Od tega je bilo 73,1 milijona evrov iz naslova premij življenjskih zavarovanj. Ob koncu lanskega leta je imela 14,6-odstotni tržni delež v klasičnem življenjskem zavarovanju.

V NLB pravijo, da je banka javno že večkrat komunicirala, da je prodaja zavarovalnice NLB Vita dodatna zaveza Evropski komisiji zaradi podaljšanja roka za prodajo lastniškega deleža države v NLB. »Zaveza o odprodaji NLB Vite je torej še v veljavi, nadaljnjih korakov oz. aktivnosti za izpolnitev te zaveze pa za zdaj ne komentiramo,« so sporočili iz NLB.

Komentarji: