NLB Skladi naprodaj

Več evropskih bank prodaja enote za upravljanje premoženja.
Fotografija: Pri upravljanju premoženja se dogajajo spremembe. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Pri upravljanju premoženja se dogajajo spremembe. FOTO: Leon Vidic

V skupini NLB so se odločili prodati hčerinsko družbo NLB Skladi, ki upravlja premoženje strank v skladih in v individualnem upravljanju, je prvi poročal portal Finance.si, kjer se sklicujejo na neuradne vire. NLB za Finance.si pravi, da odločitve o prodaji še ni.  Pred časom so upravljanje premoženja strank prodali v Novi KBM, sredi postopka prodaje pa so v banki Société Générale.

NLB Skladi so največji upravljavec vzajemnih skladov in največji upravljavec individualnega premoženja v Sloveniji. Konec lanskega leta je vrednost sredstev v vzajemnih skladih znašala 1,125 milijarde evrov, kar pomeni več kot 32-odstotni delež v Sloveniji (v izračunu niso zajete naložbe slovenskih rezidentov v tujih vzajemnih skladih, ki se tržijo v Sloveniji). Poleg tega družba upravlja še več kot pol milijarde sredstev individualnih vlagateljev, kar je tudi 35 odstotkov vseh sredstev v upravljanju v Sloveniji. Spomnimo, leta 2019 je Nova KBM Savi Re prodala svoj delež v družbi Infond, ki se ukvarja z upravljanjem premoženja, podobni procesi pa tečejo tudi v drugih mednarodnih bankah. Tako je, denimo, francoska Société Générale​ objavila, da je s skupino Amundi – vodilnim evropskim upravljavcem premoženja – začela ekskluzivne pogovore za prodajo svoje enote Lyxor, ki upravlja 140 milijard evrov velik portfelj.


Rastoča industrija


Letos so vzajemni skladi doživeli povečane prilive pa tudi rast vrednosti naložb. Neto prilivi v vse vzajemne sklade petih obstoječih družb za upravljanje v Sloveniji so v prvih štirih mesecih znašali 201 milijon evrov, skupaj z rastjo vrednosti premoženja pa se je vrednost sredstev vzajemnih skladov povečala za 471 milijonov evrov.

Preberite še:

Komentarji: