Novartis lani v Sloveniji z 245 milijoni evrov naložb

Med najpomembnejšimi tekočimi naložbami so izpostavili obrat za proizvodnjo aseptičnih izdelkov v Ljubljani.
Fotografija: Lani sta se ločila švicarski proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil Sandoz in farmacevtski velikan Novartis, kar je povzročilo spremembe tudi v Sloveniji. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Lani sta se ločila švicarski proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil Sandoz in farmacevtski velikan Novartis, kar je povzročilo spremembe tudi v Sloveniji. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Družba Novartis v Sloveniji z nadaljnjimi naložbami krepi vlogo vodilne farmacevtske družbe za razvoj, proizvodnjo in trženje inovativnih zdravil v državi ter ene od Novartisovih osrednjih lokacij za razvoj in proizvodnjo inovativnih zdravil, so sporočili iz podjetja. Lani so v rast in razvoj lokacij v Sloveniji vložili 245 milijonov evrov.

Leto 2023 so v Novartisu zaznamovala nadaljnja vlaganja na lokaciji v Ljubljani in Mengšu, »ki sta že zdaj ključni za tehnični razvoj, proizvodnjo in trženje Novartisovih inovativnih zdravil«. Poudarek naložb je bil na gradnji novih objektov ter razvoju in uvajanju novih tehnologij, vključno z digitalizacijo, avtomatizacijo in uporabo umetne inteligence, so danes ob objavi lanskih poslovnih izidov švicarskega velikana sporočili iz slovenskega Novartisa.

image_alt
Zlata priznanja 10 inovacijam

Med najpomembnejšimi tekočimi naložbami v razvoj in proizvodnjo inovativnih zdravil so izpostavili obrat za proizvodnjo aseptičnih izdelkov v Ljubljani, Bio Campus za tehnični razvoj bioloških zdravil v Mengšu, obrat za proizvodnjo virusnih vektorjev v Mengšu ter večnamenski obrat za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin v Mengšu.

Dodali so, da bodo naložbe v prihodnjih nekaj letih ustvarile tudi nova delovna mesta. Konec lanskega leta so v Sloveniji zaposlovali več kot 3600 ljudi.

Leto reorganizacij

»Za nami je prelomno leto, saj smo uspešno končali zapleten postopek oddelitve, ki nam omogoča nadaljevanje naše poti z osredotočenostjo na inovativna zdravila. Novartis ostaja močno prisoten v Sloveniji, kar potrjujejo tudi nadaljnje naložbe,« je dogajanje lani povzela generalna direktorica družbe Novartis Petra Štefanič Anderluh.

Novartis v Sloveniji podpira več kot polovico Novartisovih prednostnih inovativnih zdravil za bolnike v Sloveniji in po svetu v različnih fazah razvoja, proizvodnje ali storitev.

Lani sta se ločila švicarski proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil Sandoz in farmacevtski velikan Novartis, kar je privedlo do sprememb tudi v Sloveniji. Dotedanje Lekove dejavnosti, povezane z razvojem in proizvodnjo inovativnih zdravil, so bile prenesene na novoustanovljeno slovensko družbo Novartis, Lek pa skupaj s hčerinsko družbo Sandoz pokriva generična ter podobna biološka zdravila.

Novartis je na ravni skupine zadnje lansko četrtletje končal z rastjo dobička in prihodkov. Čisti dobiček je znašal 8,48 milijarde dolarjev, medtem ko je bil leto prej pri 1,47 milijarde dolarjev. Čista prodaja pa se je s predlanskih 10,58 milijarde dolarjev povzpela na 11,42 milijarde.

Preberite še:

Komentarji: