Novo življenje plastike in papirja

Slovenski center orodjarstva z evropskim projektom predelave odpadkov.
Fotografija: »Izpuste toplogrednih plinov iz predelave bi radi zmanjšali za 40 odstotkov,« pravi Vesna Žepič Bogataj. FOTO: arhiv Tecos
Odpri galerijo
»Izpuste toplogrednih plinov iz predelave bi radi zmanjšali za 40 odstotkov,« pravi Vesna Žepič Bogataj. FOTO: arhiv Tecos

Celje – Razvojni center orodjarstva Slovenije Tecos je julija zagnal 1,8 milijona evrov vreden evropski projekt za predelavo odpadne plastične embalaže in časopisnega papirja v nove materiale za proizvodnjo izdelkov v embalažnem, avtomobilskem in gradbenem sektorju. Tecos je vodilni partner projekta, v katerega je vključenih še pet partnerjev iz štirih držav.

Projekt bo trajal do junija 2021, vanj pa so vključena podjetja in centri Ecopulp iz Finske, Inštitut ITB iz Poljske, Aitiip iz Španije ter Adria Mobil in Omaplast iz Slovenije.

Novi izdelki iz reciklirane plastične embalaže in časopisnega paprija. FOTO: arhiv Tecos
Novi izdelki iz reciklirane plastične embalaže in časopisnega paprija. FOTO: arhiv Tecos


»Proizvodna linija za predelavo novih materialov iz recikliranih surovin bo v Španiji, prototipni izdelki za notranjo opremo avtodomov bodo izdelani v Sloveniji, demonstracijski izdelki za gradbeni sektor na Poljskem, linija za izdelavo industrijske embalaže iz 100-odstotno recikliranih surovin pa na Finskem,« pravi dr. Vesna Žepič Bogataj, koordinatorica projekta Ceplafib in vodja laboratorija za aplikativne materiale v Tecosu.
 

Sledijo modelu krožnega gospodarstva


Razvojni center orodjarstva Slovenije s sedežem v Celju deluje od leta 1994, njegovi ustanovitelji pa so Gospodarska zbornica Slovenije, Republika Slovenija in Mestna občina Celje. Žepič Bogatajeva razlaga, da je namen projekta preoblikovati oba snovna tokova odpadnih komunalnih surovin, torej plastične embalaže in časopisnega papirja, v nove materiale, ki jih bo mogoče uporabiti v visokotehnoloških proizvodnjah avtomobilske, embalažne in gradbene industrije. Sledijo modelu krožnega gospodarstva, da bi delež predelanih odpadnih produktov povečali za 40 odstotkov, izpuste toplogrednih plinov iz sedanje predelave pa za prav toliko zmanjšali.

Lani so prebivalci Evropske unije ustvarili okoli 25 milijonov ton odpadne plastike, od tega pa je je bilo predelane manj kot 30 odstotkov. Za povečanje količin predelave morajo biti vpeljani ustrezni postopki zbiranja, sortiranja in upravljanja odpadne plastike. Večji izziv pa je poiskati način, kako predelane materiale stroškovno učinkovito izkoristiti. Slovenija na izziv neizkoriščenega potenciala odpadne plastike in papirja odgovarja z novim evropskim projektom Life Ceplafib, ki so ga začeli v Celju.



V projektnem konzorciju slovenski Tecos in španski Aitiip kot tehnološka centra sodelujeta pri določitvi najboljše kompozitne formulacije za izdelavo prototipnih izdelkov za avtomobilski sektor v Adria Mobilu in za embalažni sektor v Ecopulpu. V Omaplastu bodo uredili reciklažne proizvodne linije za predelavo odpadne plastike, v Ecopulpu pa za regeneracijo celuloznih vlaken iz odpadnega časopisnega papirja. Adria Mobil bo tudi uporabnik novega kompozitnega materiala za notranjo opremo avtodomov, ITB (Inštitut za gradbeništvo) pa bo reciklirane materiale poskušal uveljaviti v gradbeništvu.



Evropski finančni instrument Life, ki ga vodi in financira evropska komisija, je največji evropski finančni mehanizem, ki je namenjen izključno ukrepom na področju varstva okolja, ohranjanja narave in prilagajanja podnebnim spremembam.

Komentarji: