Po Bayerjevem prevzemu nič več Monsanto

Presečišče: Nemški farmacevt, novi lastnik Monsanta, se želi izogniti madežu na svojem ugledu
Fotografija: Kritiki se bojijo uporabe Monsantovih domnevno spornih semen. Foto AP
Odpri galerijo
Kritiki se bojijo uporabe Monsantovih domnevno spornih semen. Foto AP

Nemška farmacevtska družba Bayer je prejšnji teden prevzela v preteklosti močno kritizirano ameriško biotehnološko podjetje Monsanto in se namerava po prevzemu odpovedati njegovemu imenu.

Nemška farmacevtska družba Bayer, ki je nastala pred več kakor 150 leti, velja za eno najuspešnejših svetovnih kemijskih in farmacevtskih družb. Lani je imela približno 35 milijard evrov prihodkov, ustvarila je 7,3 milijarde evrov čistega dobička, zaposlovala je skoraj 100.000 ljudi. Bayer je pred dvema letoma sporočil, da si prizadeva prevzeti ameriško biotehnološko podjetje Monsanto, kmalu zatem pa so mu številni predstavniki okoljevarstvenih skupin in drugi kritiki začeli očitati, da prevzema podjetje, katerega delovanje je sporno, saj je Monsanto veljal za največjega proizvajalca gensko spremenjenih semen na svetu. Kritiki so trdili, da bi se po prevzemu razširila uporaba Monsantovih domnevno spornih semen, predstavniki Bayerja in Monsanta pa so jim odgovarjali, da bi s tehnologijo, ki jo razvijata obe podjetji, lažje raziskovali nove izdelke, s katerimi bi kmetovalci pridelali več hrane. Kljub številnim kritikam so si pri obeh podjetjih še naprej prizadevali za sklenitev posla in čakali, da bodo vsi pristojni organi za varstvo konkurence preverili in potrdili prevzem. V Bayerju so se zavedali, da bi s prevzemom postali lastniki marsikje močno osovraženega podjetja, zato so začeli razmišljati, da bi po prevzemu spremenili njegovo ime ter se tako deloma izognili morebitni škodi, ki bi jo lahko prevzem povzročil Bayerjevemu ugledu.

Prejšnji teden je Bayer sporočil, da je s poslom, vrednim 63 milijard dolarjev, dokončno prevzel podjetje Monsanto. Predstavniki Bayerja so sporočili, da so od vseh pristojnih organov za varstvo konkurence pridobili vsa ustrezna dovoljenja za prevzem, po katerem ne bodo več uporabljali imena Monsanto.

Bayerjevo vodstvo je po objavi novice še dodalo, da bo Bayer pozorneje prisluhnil kritikom Monsanta in poskušal z njimi doseči kompromis pri pomembnih kmetijskih vprašanjih, saj je po mnenju Bayerjevega vodstva kmetijstvo preveč pomembna dejavnost, da bi dovolili, da bi se razvoj na tem področju ustavil zaradi ideoloških razlik med zagovorniki različnih mnenj o uporabi novih tehnologij v kmetijstvu.

Komentarji: