Pocenitev pogonskih goriv

Za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bo od polnoči dalje treba odšteti 0,6 evra manj kot danes.
Fotografija: Opolnoči se bodo nekoliko znižale cene pogonskih goriv na črpalkah zunaj avtocest. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Opolnoči se bodo nekoliko znižale cene pogonskih goriv na črpalkah zunaj avtocest. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Opolnoči se bodo nekoliko znižale cene pogonskih goriv in kurilnega olja. Za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 0,6 evra manj kot danes, enako velik rezervoar dizelskega goriva pa se bo pocenil za 75 centov. Država tokrat ni spremenila trošarin, prav tako ohranja znižane marže trgovcev.

Liter bencina se bo opolnoči pocenil za 1,2 centa, tako da bo prihodnja dva tedna cena največ 1,381 evra. Dizelsko gorivo pa se bo pocenilo za 1,5 centa na 1,415 evra. Za 1,7 centa se bo opolnoči pocenilo tudi kurilno olje. Najvišja dovoljena cena bo prihodnja dva tedna znašala 1,065 evra.

S skladu z vladno uredbo se najvišje dovoljene cene pogonskih goriv vsaka dva tedna uskladijo s povprečno najvišjo dnevno borzno ceno goriv na mediteranskih borzah v preteklih dveh tednih. Izračunani ceni se dodajo vkalkulirana marža trgovcev in davščine. Cene so omejene zgolj na črpalkah zunaj avtocest, medtem ko lahko trgovci na avtocestnih črpalkah prosto spreminjajo cene. Vlada je v začetku decembra dodatno za tretjino znižala marže trgovcev. Ta omejitev velja tri mesece, vendar pa jo trgovci izpodbijajo na ustavnem sodišču.

Komentarji: