Polom na evropskih borzah

Torinski Juventus strmoglavil za osem odstotkov, še več izgubljajo letalski prevozniki.
Fotografija: Napadalec Juventisa Cristiano Ronaldo je še v soboto zabil gol za zmago torinskega kluba. Naslednja tekma bo gotovo preložena, tako kot je bila nedeljska tekma soseda iz Torina. FOTO: Alberto Lingria/Reuters
Odpri galerijo
Napadalec Juventisa Cristiano Ronaldo je še v soboto zabil gol za zmago torinskega kluba. Naslednja tekma bo gotovo preložena, tako kot je bila nedeljska tekma soseda iz Torina. FOTO: Alberto Lingria/Reuters

Izbruh virusa pri naših zahodnih sosedih se močno pozna na evropskih borzah. Pričakovano je najbolj zdrsnil indeks milanske borze, ki je pol ure po odprtju trgov štiri odstotke niže kot v petek. A tudi druge borze s padci ne zaostajajo veliko.

Kljub sobotni zmagi nad Spalom so v Milanu za kar sedem odstotkov zdrsnile delnice nogometnega kluba Juventus iz Torina. Več kot šest odstotkov nižje so tudi delnice proizvajalca čipov STMicroelectronics, proizvajalca gum Pirelli in modnega velikana Salvatore Ferragamo.

Indeks evropskih delnic je izgubil več kot tri odstotke. Nemški Dax je 3,6 odstotka nižje kot v petek. Več kot tri odstotke niže so indeksi pariške borze ter borz v Amsterdamu in Københavnu.

Med večjimi evropskimi borznimi družbami največ izgubljajo delnice letalskih prevoznikov in turističnih podjetij. Med desetimi največjimi padci delnic, ki sestavljajo indeks evropskih delnic Stoxx 600, je kar osem podjetij povezanih s turizmom in potovanju.

Tako so delnice nizkocenovnika EasyJet danes izgubile 12 odstotkov, Ryanair je izgubil desetino borzne vrednosti, delnice Air France - KLM so se pocenile za devet odstotkov, delnice Lufthanse in špansko britanskega letalskega holdinga IAG pa sedem odstotkov.

Delnice nemškega turističnega velikana Tui so se pocenile za osem odstotkov, sedem odstotkov nižje so tudi delnice britanske turistične agencije Carnival. Zanimivo, da so se za osem odstotkov pocenile tudi delnice upravljalca kinematografov Cineworld. Družba ima sicer verige kinematografov v osmih državah, a med njimi ni Italije in tudi ne nobene okoliške države.

Dva odstotka niže kot v petek je tudi indeks ljubljanske borze, ob kar opazno povečanem obsegu trgovanja. Najbolj, za skoraj pet odstotkov so se v Ljubljani pocenile delnice Cinkarne Celje, za pet odstotkov delnice Save Re, štiri odstotke nižje so tudi delnice Krke.

Komentarji: