Petrol: Jutri bodo z gorivom oskrbljeni predvidoma vsi bencinski servisi

Tržni inšpektorat je v pregledu bencinskih servisov ugotovil eno kršitev.
Fotografija: Tržni inšpektorji so tudi preiskovali, zakaj so nekateri točili gorivo iz črpalk, ki so bile označene, da nimajo goriva. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Tržni inšpektorji so tudi preiskovali, zakaj so nekateri točili gorivo iz črpalk, ki so bile označene, da nimajo goriva. FOTO: Blaž Samec/Delo

Tudi danes vztrajajo težave pri oskrbi z gorivi, ponekod niso mogli točiti prebivalci, poročila so bila o težavah s šolskimi prevozi ... V največjem trgovcu Petrolu pravijo, da do danes manjšega števila prodajnih mest še niso uspeli oskrbeti. Do jutri pa da bodo predvidoma v celoti oskrbeli vsa svoja prodajna mesta po državi.

V Petrolu pojasnjujejo, da je razlog za pomanjkanje goriva veliko povpraševanje pred torkom, ko so v veljavo stopile višje cene bencina in dizelskega goriva ter logistične omejitve železnic in avtocistern. Močno se je povečala prodaja tujcem, saj je prodaja tujim prevoznikom od srede do nedelje prejšnjega tedna poskočila za več kot 500 odstotkov. Na avtocestah je bila prodaja dizelskega goriva na primerljivo lansko obdobje skoraj trikrat višja.  

To potrjuje tudi inšpekcijski nadzor bencinskih servisov.

Prodaja goriv je bila pretekli vikend bistveno večja kot vikend pred tem, v povprečju pa je bila višja za več kot 60 odstotkov, so ugotovili v preiskavi tržni inšpektorji. Ti so tudi preiskovali, zakaj so nekateri točili gorivo iz črpalk, ki so bile označene, da nimajo goriva.

Tržni inšpektorji so v preiskavi pomanjkanja goriv od ponedeljka opravili 188 nadzorov, ti potekajo še danes, je dejala glavna tržna inšpektorica Andreja But. Edina ugotovljena kršitev je, da en ponudnik ni spoštoval uredbe o določitvi najvišje cene goriv. Zavezanec je kršitev ponovil, inšpektorat vodi prekrškovni postopek.

image_alt
Znano je, za koliko se bo podražilo gorivo

Glede pomanjkanja goriv so ugotovili, da so se te težave pojavljale predvsem v notranjosti države pri manjših bencinskih servisih. »Ugotovljena so bila velika odstopanja v prodaji glede na povprečno prodajo na posamičnih črpalkah,« je dejala Andreja But. Navedla je dva primera z manjših črpalk. Na eni je povprečna dnevna prodaja 3000 litrov dizelskega goriva, v nedeljo so prodali 30.000 litrov. Na drugi pa je povprečna prodaja 7000 litrov dizelskega goriva, medtem ko so v nedeljo prodali 23.600 litrov. »Dobava goriva na ta servis običajno poteka na nekaj dni, v nedeljo je bila dobava opravljena dvakrat,« je pojasnila.

»Največ prejetih prijav se je nanašalo na to, da so stranke lahko točile gorivo, čeprav so bile ročke prekrite. Po izjavah upravljavcev bencinskih servisov in naših ugotovitvah mora v rezervoarju ostati določena količina goriva zaradi smeti in prisotnosti vode,« je dejala. Pojasnila je, da prodajalci na nekaterih servisih ne morejo zaplombirati ene vrste goriva, ne da bi pri tem enako storili tudi za drugo vrsto. To bi pomenilo, da bi, denimo, ob pomanjkanju dizla onemogočili tudi prodajo bencina.

Preberite še:

Komentarji: