Pred rokom zaključili štirimilijonsko investicijo

Hrastniški steklarji imajo zmogljivosti razprodane do konca oktobra.
Fotografija: Investicija je predčasno uspešno zaključena. Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
Investicija je predčasno uspešno zaključena. Foto Polona Malovrh

Hrastnik – Hrastniška Steklarna (SH), ki letos načrtuje 12,7 milijona evrov vlaganj, je predčasno zaključila 4,2 milijona evrov vredno investicijo v embalažno steklo. Z njo za petino povečuje proizvodne zmogljivosti, kar bo, napovedujejo, okrepilo njihov položaj enega vodilnih svetovnih proizvajalcev specialne steklene embalaže  t. i.  super premium kakovosti.
 
 
Hrastniški steklarji so že pred pol leta na trgu zaznali večje povpraševanje po izdelkih specialnih oblik na segmentu žganih pijač in stekleničk za parfume, to je v nišnem segmentu najvišje kakovosti. »Naše zmogljivosti so razprodane do konca oktobra,« pravi Peter Čas, generalni direktor SH.

 
Zaradi omenjenega povpraševanja se je v zadnjih mesecih v Steklarni zgodilo kar nekaj logističnih in organizacijskih sprememb. Enoto razsvetljavnega stekla so preoblikovali v enoto embalažnega stekla (Special) in tako pridobili prostor za širitev enote embalažnega stekla. Vanjo so prezaposlili tudi ljudi iz ukinjenega programa in se odločili za nakup sodobnega IS. Med drugim so v sklopu investicijskih del pripravili tudi prostor za dodatno linijo embalažnega stekla v enoti Vitrum (namizno steklo), kar jim je omogočilo prestavitev šestsekcijskega IS stroja iz enote Special. Z investicijo so tako obe enoti dodatno posodobili in optimizirali, izboljšali delovne pogoje ter maksimizirali izkoristek obeh peči. Danes v enoti Vitrum na dan predelajo do 80 ton, v enoti Special pa do 160 ton stekla.
 
Z dvigom proizvodnje, optimalnim izkoriščanjem obeh peči, bodo zmanjšali stroške na enoto proizvoda in posledično povečali donosnost ter dodano vrednost, pravijo. »V letošnjem letu se namreč v Steklarni Hrastnik soočamo z nadpovprečnim dvigom stroška ključnih energentov,« pravi Čas.
 
 

Komentarji: