Se bo v »brezvladju« zgodil prevzem Cinkarne Celje?

Po neuradnih informacijah bodo uspešno celjsko družbo skušali v svoje roke dobiti Avstrijci, ki jih poznamo iz zgodbe s Heliosom.
Fotografija: Upravno poslopje Cinkarne Celje. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Upravno poslopje Cinkarne Celje. FOTO: Brane Piano

Od sredine aprila se je trgovanje z delnicami Cinkarne Celje na Ljubljanski borzi okrepilo, zrasla je tudi cena, ki je včeraj dosegla 239 evrov za delnico. V začetku aprila je bilo zanjo treba odšteti dobrih 200 evrov. V borznih krogih se je zato začelo ugibati ali kdo morebiti izrablja insajderske informacije, včeraj pa je neuradno že tudi zaokrožilo, da naj bi bila v ponedeljek objavljena ponudba za prevzem omenjene celjske družbe.

V tem poslu naj bi se združila avstrijski Ring International (poznamo ga iz zgodbe s Heliosom), pri financiranju pa naj bi mu pomagal eden od večjih mednarodnih skladov. Včeraj se je špekuliralo dveh - o skladu KKR in Templeton. Posel pa naj bi bil izpeljan prek NLB. Interesenti naj bi skušali pobrati razliko med trenutnim nizkim vrednotenjem in realno ceno družbe, kar bi lahko pomenilo, da se bo ponovila zgodba Heliosa. Tega so Avstrijci konec leta 2016 prodali japonskemu podjetju Kansai Paint, ki je eden od desetih največjih proizvajalcev premazov na svetu. Helios je iz slovenskih rok v avstrijske prešel za 145 milijonov evrov, Ring pa ga je Japoncem prodal za kar 572 milijonov evrov. Trenutek za novi avstrijski posel naj bi bil po oceni sogovornikov tudi načrtno izbran – v prihodnjih dneh bo namreč po jutrišnjih volitvah v Sloveniji »brezvladje« in politika ne bo mogla preprečiti izpeljave posla. Državna Modra zavarovalnica ima v Cinkarni 20-odstotni delež, DUTB skoraj 13-odstotnega, Slovenski državni holding pa ima v lasti dobrih 11 odstotkov. Spomnimo, Cinkarna Celje je bila leta 2013 uvrščena na seznam podjetij, iz katerih se država namerava umakniti. Za torek je sicer sklicana tudi skupščina družbe.

Komentarji: