SID banka prihaja s financiranjem na pomoč gospodarstvu

V banki neposredno in prek drugih bank ponujajo podjetjem, espejem, zadrugam in drugim ugodna posojila za naložbe in blaženje posledic epidemije.
Fotografija: V SID banki, ki jo vodi Sibil Svilan, ponujajo ugodna posojila za podjetja in podjetnike, ki imajo oteženo financiranje zaradi epidemije. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
V SID banki, ki jo vodi Sibil Svilan, ponujajo ugodna posojila za podjetja in podjetnike, ki imajo oteženo financiranje zaradi epidemije. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Slovenska podjetja lahko v drugem valu epidemije ublažijo njene finančne posledice tudi s financiranjem in inštrumenti zavarovanj prek SID banke, sporočajo iz banke, ki jo vodi Sibil Svilan. V SID banki zdaj obljubljajo finančno pomoč mikro, malim, srednje velikim in velikim podjetjem ter tudi samostojnim podjetnikom, samozaposlenim, socialnim podjetjem in zadrugam.
 
Prek SID banke in novega sklada skladov Covid-19 je zdaj mikro, malim, zagonskim in socialnim podjetjem na razpolago še dobrih 95 milijonov evrov. Od tega bo dobrih 87 milijonov na voljo prek Primorske hranilnice Vipava in Slovenskega podjetniškega sklada, neposredno prek SID  banke pa 7,5 milijona evrov za raziskave, razvoj in inovacije.
 
V banki pri tem ponujajo podjetjem tudi nov program za izvedbo raziskovalno-razvojnega in naložbenega projekta, ki je prilagojen razmeram epidemije, v skupni vrednosti sto milijonov evrov, vključno z namenskimi viri ministrstva za gospodarstvo. Program, ki je namenjen samostojnim podjetnikom, malim in srednje velikim podjetjem, velikim podjetjem ter zadrugam, omogoča kredite med 100.000 in desetimi milijoni evrov z ročnostjo od šest do 12 let, v banki pa obljubljajo ugodno obrestno mero in nizke stroške zavarovanj.
 
Dodatni neposredni krediti podjetjem za olajšanje poslovanja, financiranje obratnih sredstev in naložb med epidemijo so namenjeni malim in srednje velikim podjetjem ter velikim podjetjem. Gre za kredite v višini od 100.000 do sedem milijonov evrov z ugodno obrestno mero in ročnostjo od dveh do 12 let ter z možnostjo moratorija do polovice ročnosti kredita. Hkrati v SID banki ponujajo prilagojene programe financiranj v skupni višini 200 milijonov evrov, v okviru posrednega financiranja prek Abanke, Addiko Bank, NKBM in Sberbank.
 
Poleg tega so v banki dopolnili tudi ponudbo zavarovanja kreditov za pripravo na izvoz in omogočili daljšo ročnost instrumenta, pri čemer pa ne zahtevajo dodatnih varščin za nove posle. Bankam in izvoznikom zavarujejo tudi plačilne garancije, povečali so tudi maksimalni možni odstotek zavarovalnega kritja za izvoznike za poslovne terjatve s 85 na 95 odstotkov.
 
V banki zagotavljajo, da je prek sklada skladov na voljo še nekaj sredstev za raziskave, razvoj in inovacije, ki jih lahko zagonska podjetja, samostojni podjetniki, mala in srednje velika podjetja, velika podjetja in zadruge prejmejo prek Sberbank, Gorenjske banke in neposredno preko SID banke. Ugodni krediti so pri njih na voljo tudi za gozdno-lesno verigo, koristijo jih lahko samostojni podjetniki, podjetja in zadruge.
 
Država je sicer SID banko, ki je v njeni stoodstotni lasti, že pooblastila, da prek poroštvene sheme opravlja posle, na podlagi katerih lahko banke odobrijo za 200 milijonov evrov odlogov plačil kreditov in da skrbi za posle v zvezi z unovčevanjem poroštev, kjer znaša skupno poroštvo države dve milijardi evrov za likvidnostne kredite, odobrene prek poslovnih bank.

Preberite še:

Komentarji: