Skupina NKBM podvojila dobiček

Bilančna vsota Nove KBM je konec lanskega leta znašala 10,8 milijarde evrov.
Fotografija: Nova KBM je od lani v lasti madžarske skupine OTP. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nova KBM je od lani v lasti madžarske skupine OTP. FOTO: Leon Vidic/Delo

Nova KBM je poslovno leto sklenila s čistim dobičkom v višini 189,3 milijona evrov, skupina NKBM pa z dobičkom v višini 203,8 milijona evrov, so sporočili iz mariborske banke, ki je od lani del madžarske skupine OTP. Doseženi donos na kapital po obdavčitvi je za poslovno leto, ki se je končalo 31. decembra 2023, je znašal 19,79 odstotka na ravni skupine in 18,39 odstotka na ravni banke.

image_alt
Ljudske obveznice vpisalo več kot devet tisoč državljanov

Bilančna vsota skupine je konec lanskega leta znašala 10,8 milijarde evrov in je bila za skoraj 400 milijonov višja kot leto prej. Čistih obrestnih prihodkov banke je bilo za 332 milijonov evrov, kar je več kot dvakrat več kot leto prej, čistih neobrestnih prihodkov pa za 53 milijonov, torej pol manj. Obseg posojil nebančnemu sektorju se je znižal, nekaj manj je bilo tudi bančnih vlog.

»Naši poslovni rezultati dokazujejo, da je bilo poslovno leto 2023 za Novo KBM odlično. S svojimi novimi strateškimi lastniki, Skupino OTP, smo nadaljevali trend uspešnega poslovanja in osredotočenosti na rast in vzdržno dobičkonosnost ter odličnost pri poslovanju s strankami, kar dokazuje vedno večje število zadovoljnih uporabnikov naših storitev,« je ocenil John Denhof, predsednik uprave Nove KBM.

Skupina OTP je v letu 2023 dosegla prilagojeni konsolidirani dobiček v višini 2,6 milijarde evrov, kar je 74 odstotkov več kot leta 2022. Na višji rezultat so vplivali predvsem rast neto bančnih prihodkov (tako čistih obrestnih prihodkov kot tudi čistih neobrestnih prihodkov) in nižji stroški tveganj kot v istem obdobju lani. Donos na kapital na osnovi prilagojenega dobička je dosegel 27,7 odstotka (+9 odstotnih točk v primerjavi z lani), kapitalska ustreznost pa je znašala 18,9 odstotka.

Več iz te teme:

Komentarji: