Slovenska veja banke Sberbank začasno zaprta

Dvigi so omejeni na 400 evrov, pojavljajo se težave z nakazili socialnih transferjev. Gorenjska banka je medtem odstopila od nakupa Sberbanka.
Fotografija: Pred poslovalnico Sberbank v ponedeljek zjutraj. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Pred poslovalnico Sberbank v ponedeljek zjutraj. FOTO: Matej Družnik/Delo

Poslovalnice banke Sberbank Slovenije bodo danes in jutri zaprte, poslovanje je omejeno na kartično poslovanje. Dvigi so omejeni na 400 evrov, vloge zajamčene pri 100.000 evrih. Gorenjska banka je odstopila od nakupa Sberbank. Ta ima v Sloveniji približno dvoodstotni tržni delež.

image_alt
Gorenjska banka: pogodba za nakup Sberbank je neizvedljiva

»Sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino se že odražajo tudi v bančnem sistemu, banke z ruskim lastništvom v Evropi se soočajo z zmanjšanim zaupanjem. Posledično je bila na ravni Evropske centralne banke (ECB) in Enotnega odbora za reševanje danes sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine poslovanje. Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bomo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom. Poslovanje banke Sberbank v Sloveniji je tako v tem času omejeno na kartično poslovanje; preostale storitve začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte. V Banki Slovenije še poudarjamo, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Vse ostale banke poslujejo kot običajno,« so sporočili iz Banke Slovenije.

Pred poslovalnico Sberbank v ponedeljek zjutraj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pred poslovalnico Sberbank v ponedeljek zjutraj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Sberbank: Imamo odliv komitentov

Sporočilo Sberbank objavljamo v celoti:

»V luči zadnjih geopolitičnih dogodkov smo v Sberbank banki v zelo kratkem času zabeležili znaten odliv sredstev naših strank. Z namenom zaščite interesov naših strank in zaposlenih pred morebitni dodatnimi učinki obstoječih in novih sankcij smo pripravili možno rešitev. Le-ta v tem trenutku in zgolj začasno vključuje nekatere precej drastične ukrepe. Tako bodo naslednja dva delovna dneva vrata naših poslovalnic zaprta, dvigi in plačila s plačilnimi karticami strank pa bodo omejeni na 400 EUR dnevnih dvigov oziroma plačil. S tem ukrepom bomo v banki omejili previsok odliv vlog. Nenaden visok odliv vlog bi še bolj negativno vplival na trenutno poslovanje banke. Omejili bomo tudi izvajanje vseh oblik plačilnega prometa. To pomeni, da se vneseni plačilni nalogi naslednja dva dneva ne bodo izvrševali. Banka Sberbank, d. d., je slovenska banka, ki deluje na lokalnem trgu in jo regulira Banka Slovenije ter sodeluje predvsem s slovenskimi strankami. Poleg tega slovenska shema zajamčenih vlog, katere podpisnica je tudi Sberbank banka, jamči za vloge do 100.000 evrov na stranko v posamezni banki.

Ob tem vas prosimo za razumevanje. V prihodnjih dneh vas bomo stalno obveščali o napredku reševanja nastale situacije.

Informacije bodo na voljo na naši spletni strani www.sberbank.si in na brezplačni telefonski številki 080 22 65.«

Pred poslovalnico Sberbank v ponedeljek zjutraj. FOTO: Matej Družnik/Delo
Pred poslovalnico Sberbank v ponedeljek zjutraj. FOTO: Matej Družnik/Delo

Države ukrepajo

Sberbank je zaradi sankcij prodala hčerinske družbe v srednji Evropi. Zaradi izključitve Rusije iz sistema swift so bančni regulatorji začeli ukrepati. Na Češkem so banko začasno zaprli, utemeljitev je bila, da zaradi varnosti zaposlenih. Komitenti bank so začeli dvigovati sredstva. BiH je banki dodelila začasno upravo in s tem poskuša doseči, da banka ne bo izključena iz swifta, saj ne bo imela več ruskih elementov.

Sberbank ima 49.000 komitentov

Sberbank ima v Sloveniji 12 poslovalnic in okoli 49.000 komitentov. Poslovanje banke pa je usmerjeno predvsem v segment prebivalstva ter malih in srednje velikih podjetij. Glede na poslovno usmerjenost banke v Sloveniji je poleg prebivalstva pričakovati tudi težave obrtnikov, še posebej v vzhodni polovici Slovenije, kjer ima banka glavnino poslovne mreže. 

Sberbank je imela konec leta 2020 1,8 milijarde evrov bilančne vsote. Med viri financiranja so vloge strank, ki niso banke, (depoziti) znašale 1,34 milijarde evrov. Pri čemer so vloge pravnih oseb znašale 856 milijonov evrov, vloge prebivalstva pa 484 milijonov evrov. Depoziti podjetij so se tega leta zmanjšali za 92 milijonov evrov, vloge prebivalstva pa so se za 64 milijonov evrov povečale.

Na drugi strani je banka strankam, ki niso banke, posojala 1,2 milijarde evrov. Obseg posojil se je predlanskim zmanjšal za 161 milijonov evrov. Od tega je bilo 755 milijonov evrov posojil danih podjetjem in 447 milijonov evrov posojil danih prebivalstvu.

Sberbank Slovenija je v 99-odstotni lasti Sberbank Europe s sedežem na Dunaju. Ima 12 delničarjev. V Sloveniji ima še hčerinsko družbo Privatinvest, ki se ukvarja z upravljanjem nepremičnin.

FOTO: Tadej Regent/Delo
FOTO: Tadej Regent/Delo

Tržila je tudi posojila v frankih

Sberbank je preimenovana Volksbank, ki je v Sloveniji pred leti aktivno tržila tudi posojila v frankih. Te je sicer prenehala tržiti že septembra 2008, ob izbruhu finančne krize. Iz letnega poročila za leto 2008 je razvidno, da je imela za 89 milijonov evrov danih posojil v tuji valuti. Iz opisa je razvidno, da je večina teh posojil v frankih in odobrena fizičnim osebam. Konec leta 2020 je imela banka še 24,8 milijonov evrov posojil, danih v tuji valuti, pri čemer ni razvidno, kolikšen delež so posojila prebivalcem in kolikšen drugim pravnim osebam.  

Da je Sberbank nudila tudi posojila v frankih, je zanimivo v luči zakona o reševanju posojil v frankih, ki je pravkar začel veljati, Združenje bank pa je napovedalo ustavno presojo zakona.

Banka je bila pred prodajo

Slovenska Sberbank je del bančne skupine Sberbank Europe s sedežem v Avstriji, ki je v stoodstotni lasti ruske banke. Sberbank Europe ima hčerinske družbe še v Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Srbiji. V Avstriji in Nemčiji ne posluje s fizičnimi osebami in nima bančne mreže. Po bilančni vsoti je slovenska hčerinska družba druga največja banka v skupini za Češko.

Preberite še:

Komentarji: