Število brezposelnih še kar upada, zdaj jih je 70.655

Julija je bilo registriranih brezposelnih 17.000 manj kot konec leta 2020, tudi junijska odprava subvencioniranega čakanja na delo zdaj brez opaznih posledic.
Fotografija: Povpraševanje po delavcih v industriji in gradbeništvu precej presega ponudbo, brezposelnih je tudi zato manj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Povpraševanje po delavcih v industriji in gradbeništvu precej presega ponudbo, brezposelnih je tudi zato manj. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Trendi na trgu dela v Sloveniji so še naprej razmeroma ugodni, število registriranih brezposelnih se je julija znižalo na 70.655, kar je za 0,6 odstotka manj kot junija in za kar 21 odstotkov manj kot julija lani, ugotavljajo na državnem zavodu za zaposlovanje.

Število brezposelnih se je tako od konca lanskega leta znižalo za skoraj 17.000, delno tudi po zaslugi protikoronskih interventnih ukrepov. V tem kontekstu je julijsko znižanje števila brezposelnih na najnižjo raven po septembru 2019 nekoliko presenetljivo tudi zato, ker se je junija iztekel ukrep subvencioniranega čakanja na delo, po drugi strani pa tudi povpraševanje delodajalcev po novih delavcih ne pojenja.

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področij izobraževanja, predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, so namreč julija zavodu sporočili 13.869 prostih delovnih mest, kar je dobra četrtina več kot julija lani. Trenutno je največ povpraševanja po delavcih za preprosta dela v industriji in visokih gradnjah, čistilcih, vzgojiteljih in učiteljih.  

Komentarji: