T-2 toži Telekom Slovenije za 50 milijonov evrov

Telekom in T2 sta se leta 2018 že sodno poravnala, znesek poravnave pa ni javen.
Fotografija: FOTO: Klemen Korenjak
Odpri galerijo
FOTO: Klemen Korenjak

Družba T-2 toži Telekom Slovenije, je nacionalni operater sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze. Skupno gre za okoli 50 milijonov evrov zahtevkov zaradi škode, ki naj bi jo T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani. T-2 zahteva plačilo škode v višini 12,2 milijona evrov, plačila izgubljenega dobička v višini 35,8 milijona evrov ter ugotovitev neobstoja terjatev 1,8 milijona evrov s pripadki. Telekom Slovenije bo o svojih nadaljnjih postopkih v tej zadevi delničarje in javnost sproti obveščal, so navedli na Seonetu.
 

Telekom in T2 sta se v preteklosti poravnala


Telekom Slovenije in T-2 sta septembra leta 2018 sklenila sodno poravnavo zaradi zlorabe prevladujočega položaja. T-2 je od Telekoma terjal plačilo 129,56 milijona evrov odškodnine, kolikšna je bila poravnava, pa takrat podjetji nista razkrili.
T-2 je odškodninsko tožbo v višini 129,56 milijona evrov z obrestmi vložil v začetku leta 2007 zaradi zlorabe Telekomovega prevladujočega položaja na trgu.

image_alt
E-vinjete: vroči posel na Darsu


Ta naj bi namreč T-2 tehnično oviral pri ponujanju svežnjev za dostop do spleta prek tehnologije VDSL. Da je Telekom zlorabljal položaj pri zagotavljanju dostopa do svojega omrežja alternativnim operaterjem, je februarja 2015 ugotovila tudi Agencija za varstvo konkurence.


Kako T2 utemeljuje tožbo


»S tožbo T-2 uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov. Telekom Slovenije je namreč nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah, kar je v nadzornih postopkih ugotovila tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), to pa se je pri njegovih konkurentih odrazilo v manjši rasti števila novih in izgubi potencialnih naročnikov. V nasprotju s pravnim redom je Telekom Slovenije oblikoval ponudbo o dolgoročnem zakupu in svoj prevladujoči položaj zlorabil tudi z zagotavljanjem bistveno nižjih veleprodajnih cen enemu od operaterjev, ki je na trgu lahko ustrezno prilagodil tudi svoje maloprodajne cene. Na ta način mu je protipravno omogočil, da je od septembra 2018 dalje nelojalno konkuriral na trgu in posledično občutno povečal število svojih naročnikov. Družba T-2 je za predmetno zadevo podala prijavo, ki jo obravnava Agencija za varstvo konkurence (AVK). Trenutna vrednost tožbenega zahtevka znaša več kot 50 milijonov evrov, a ker Telekom Slovenije kršitve nadaljuje, vrednost zahtevka za povračilo škode iz meseca v mesec narašča,« so sporočili iz T-2.

 

Preberite še:

Komentarji: