Trgovina na drobno se je aprila skrčila na raven iz 2006

Prejšnji mesec je zelo upadel realni prihodek od prodaje z motornih vozili in njihovih popravil: padec je na mesečni ravni znašal 32,6, na letni pa skoraj 60 odstotkov, ugotavlja Surs.
Fotografija: Posledice pandemije so vplivale na ravnanje potrošnikov in skrčile obseg nakupov. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Posledice pandemije so vplivale na ravnanje potrošnikov in skrčile obseg nakupov. Foto Jože Suhadolnik

Ljubljana - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je po 12-odstotnem znižanju v marcu 2020, v aprilu na mesečni ravni znižal še za 8,8 odstotka. S tem je bil najnižji po letu 2006, ugotavljajo na državnem statističnem uradu (Surs)

Preberite tudi: Sindikat delavcev trgovine: Zaposleni si želijo prostih nedelj

Najbolj je upadel realni prihodek v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 9,5 odstotka). Znižal se je tudi realni prihodek od prodaje živil (za 5,5 odstotka), ki je sicer v marcu še beležil 1,6-odstotno rast. Na letni ravni, v primerjavi z aprilom 2019, je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno nižji kar za 22,6 odstotka.

V aprilu je zelo upadel zlasti realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od njihovih popravil, in sicer je padec na mesečni ravni znašal 32,6 odstotka, na letni ravni pa je bil skoraj 60-odstoten.

Komentarji: