V EU nova pravila za zmanjšanje stroškov železnicam

Novi poenostavljeni postopki bodo ustvarili večjo konkurenčnost in inovativnost v sektorju.
Fotografija: Železniški promet postaja bolj konkurenčen v primerjavi z drugimi načini prevoza. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Železniški promet postaja bolj konkurenčen v primerjavi z drugimi načini prevoza. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana - V Evropski uniji so z današnjim dnem začela veljati nova pravila, ki bodo v evropskem železniškem sektorju uvedla usklajene postopke po vsej EU ter s tem zmanjšala stroške in upravna bremena. Nova pravila dopolnjujejo četrti železniški paket, ki vsebuje vrsto ukrepov za povečanje učinkovitosti in konkurenčnosti evropskih železnic.
 
Novi poenostavljeni postopki bodo na primer ustvarili večjo konkurenčnost in inovativnost v sektorju, saj bodo železniškim podjetjem in proizvajalcem olajšali poslovanje ali prodajo inovativne tehnologije v več kot eni državi članici. Doslej je bilo potrebno za zahtevana dovoljenja zaprositi v vsaki posamezni članici, odslej pa bo to potekalo prek enotnega sistema Evropske agencije za železniški promet (ERA).

image_alt
Ljubljana bi zadihala z dvotirnostjo prog


Kot so še zapisali v sporočilu za javnost Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, železniški promet postaja učinkovitejši, varnejši, cenovno dostopnejši in s tem bolj konkurenčen v primerjavi z drugimi načini prevoza. To je velik korak na poti k razogljičenju evropskega prometnega sektorja. Evropska komisarka za mobilnost in transport Adina Valean ocenjuje, da gre za velik mejnik v panogi. Implementacija četrtega paketa je ključna za povečanje železniškega transporta, je poudarila in članice, ki tega še niso storile, pozvala, naj to naredijo čim prej.

Preberite še:

Komentarji: