Večer bo kupila skupina šestih podjetij

Novinarji Večera so se danes tudi uradno seznanili z razdelitvijo in prodajo časnika. Potrdila so se ugibanja, da so med kupci podjetja v lasti Martina Odlazka.
Fotografija: Vecer, 5.6.2014, Maribor FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Vecer, 5.6.2014, Maribor FOTO: Tadej Regent/Delo

Na današnji seji sveta delavcev časnika Večer je vodstvo družbe opravilo enega od formalnih delov postopka razdelitve; tako imenovano posvetovanje z delavci. S tem so se predstavniki zaposlenih uradno seznanili z reorganizacijo družbe in tudi s prodajo. Da se družba razdeli v dve podjetji, so doslej izkazovali le podatki Ajpesa. Novih lastnikov na seji ni bilo, zaposlenim in pogodbenim delavcem mariborskega časnika pa je vodstvo zagotovilo, da bodo na novo podjetje prenesli vse obstoječe pravice.

image_alt
Časnik Večer bo pred prodajo razklan v dve podjetji

 

Šest kupcev za obvod regulatorja


Informacije o prodaji Večera smo do zdaj lahko črpali zgolj iz spletne strani Ajpesa, kjer piše, da so se za prodajo dejavnosti založništva odločili iz strateško-poslovnih razlogov. Kot je znano, bodo iz družbe Časnik Večer izdvojili dejavnost založništva in jo skupaj z zaposlenimi prenesli na novoustanovljeno družbo. Postopek razdelitve bo izveden do konca avgusta, predvidoma septembra pa sledi tudi prevzem izčlenjenega dela.



Na seji so se potrdila ugibanja, da je eden od kupcev časnika Martin Odlazek. Neformalno je bilo namreč omenjeno, da Večer kupuje šest podjetij, med temi tudi Odlazkov Salomon in Svet24. Spomnimo, podobno se je zgodilo v primeru Primorskih novic, kjer so 52-odstotni delež kupila tri podjetja. Manever z več kupci je namenjen obvodu zahteve regulatorja po priglasitvi 20-odstotnega lastništva. Če vsak lastnik kupi manj kot 20 odstotkov, ministrstva za kulturo ni treba prositi za soglasje.
 

Obljuba: Odpuščanj ne bo


Zaposleni na Večeru računajo, da bodo profesionalno in verodostojno delo lahko nadaljevali tudi po prodaji časnika, obenem jim je vodstvo časnika danes že zatrdilo, da odpuščanj ne bo: »Na kratek rok naj se ne bi nič spremenilo, kar zadeva zaposlene. Vodstvo je zagotovilo, da postopek prodaje ne bo vplival na naše delovanje in da bomo z novimi lastniki delali v enaki meri kot do zdaj,« pravi predsednica sindikata novinarjev pri Večeru Branka Bezjak.

FOTO: Tadej Regent
FOTO: Tadej Regent


Morebitne spremembe pri operativi nastajanja dnevnega časopisa in urejanja spletnega Večera bodo znane jeseni, ko bo dejavnost založništva dejansko dobila novega lastnika. V primeru Primorskih novic, ki so nove lastnike dobile maja, so se odpuščanja začela junija.
 

Del ekipe Večera na dopustu


Zaradi časa dopustov in posledično odsotnosti nekaterih zaposlenih v Večeru ni čutiti pretiranega vznemirjanja okoli prodaje, razlagajo novinarji. Kot dodajajo, se je o prodaji časnika sicer ugibalo že dalj časa, zato jih trenutni dogodki niso presenetili.

Družba Časnik Večer je sicer leto 2020 končala z 8,3 milijona evrov prihodkov, hkrati so izposlovali 11.426 evrov čistega dobička, kažejo podatki spletišča Gvin. V družbi so prejšnja leta posegli v kadre in prilagodili število zaposlenih.

Preberite še:

Komentarji: