Vlada širi krog upravičencev do povračila dela fiksnih stroškov

Vlada je soglašala z amandmajem, da bodo do te pomoči upravičena podjetja, ki jim bodo prihodki v zadnjem četrtletju padli za vsaj 30, in ne za 40 odstotkov.
Fotografija: Gostinci, ki so morali zapreti lokale, bodo lahko od države dobili povrnjen del fiksnih stroškov. A pri tem zahtevajo kritje fiksnih stroškov v celoti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Gostinci, ki so morali zapreti lokale, bodo lahko od države dobili povrnjen del fiksnih stroškov. A pri tem zahtevajo kritje fiksnih stroškov v celoti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Z amandmajem šestega protikoronskega zakona bo do državnega sofinanciranja fiksnih stroškov upravičenih več podjetij, kot je predvideval na vladi sprejeti predlog. Vlada je namreč na dopisni seji soglašala z amandmajem, da bodo do te pomoči upravičena podjetja, ki jim bodo prihodki v zadnjem četrtletju upadli za vsaj 30 in ne za – kot je predvideval prvotni predlog – 40 odstotkov.

Poslanci bodo o šestem protikoronskem zakonu glasovali jutri, na sejo pa bodo uvrščeni tudi amandmaji določb o povračilu dela fiksnih stroškov in o dodatni ureditvi dela nadomestila plače za čakanje na delo.

image_alt
Med epidemijo in ideologijo


Vlada s širjenjem upravičencev do kritja dela fiksnih stroškov upošteva predloge gospodarskih združenj. »Omejitev v PKP6, da država delno krije fiksne stroške podjetjem s padcem prodaje nad 40 odstotki v zadnjem četrtletju, je za trgovino previsoka. Predlagamo znižanje na 30 odstotkov,« je, denimo, pred dnevi dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Tovrstni amandma so predlagali tudi v Gospodarski zbornici Slovenije.


Za čakanje na delo stoodstotno nadomestilo


Koalicija bo v parlamentarno proceduro vložila tudi amandma ukrepa povračila nadomestila za čakanje na delo, s katerim se povečuje povračilo z 80 na sto odstotkov nadomestila plače za mala podjetja. Predvsem smo imeli pri tem v mislih podjetja, ki še niso pridobila največjega zneska pomoči 800.000 evrov skladno z Začasnim okvirom Evropske unije za državne pomoči, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Predlog zakona in nekatere predlagane amandmaje je včeraj obravnaval parlamentarni odbor za finance. Razpravo so zvečer prekinili in jo nadaljujejo danes.
 

Preberite še:

Komentarji: