Prihaja vrhunec rekordne bralne sezone

V ponedeljek bodo znana imena petih nominirancev za osrednjo literarno nagrado.
Fotografija: Lani je žirijo prepričal Borut Kraševec z romanom Agni. FOTO: Uroš Hočevar 
Odpri galerijo
Lani je žirijo prepričal Borut Kraševec z romanom Agni. FOTO: Uroš Hočevar 

Deseterico najboljših romanov te sezone so žiranti razkrili­ 23. aprila, na svetovni dan knjige. Letošnja podelitev bo nekaj posebnega, saj se je za kresnika potegovalo rekordnih 200 romanov.

Seznam sodelujočih del vsako leto pripravi Narodna in univerzitetna knjižnica, 23. maja, torej mesec dni po objavi deseterice, žirija razkrije imena petih finalistov, lavreat kresnika, ki ga podeljuje medijska hiša Delo, bo znan na kresni večer, 23. junija. Med letošnjo deseterico najdemo kar tri avtorje, ki so že prejeli kresnika: Goran Vojnović, Andrej E. Skubic in Davorin Lenko. Miriam Drev, Jedrt L. Maležič in Marjan Žiberna so med izbrano deseterico prvič, na seznamu pa so se že znašli Boris Kolar, Tomo Podstenšek, Roman Rozina in Dušan Šarotar.

image_alt
Spodbuda in promocija slovenske ustvarjalnosti

Kresnikova žirija

Delova novinarka Mimi Podkrižnik je predsednica žirije, v kateri so še publicistka in prevajalka Mateja Komel Snoj, samostojna strokovna sodelavka na oddelku za primer­jalno književnost in literarno teorijo ljubljanske filozofske fakultete Anja Mrak, samostojni literarni kritik, prevajalec ter od­govorni urednik portala Vrabec Anarhist Igor Divjak in docent na oddelku za primerjalno književ­nost in literarno teorijo ljubljanske filozofske fakultete Igor Žunkovič.

Ob razglasitvi deseterice je predsednica žirije povedala: »Optimistično lahko rečemo, da bi v tokratno deseterico najboljših sodilo še več del. Težko smo jih izbrali, morda težje kot kdaj prej, kar je dobro znamenje. Izvirnosti, svežine, iskrivosti, drugačnosti, poglobljenosti, študioznosti, celo duhovitosti ne manjka. Pristopi so domišljeni, naj gre za vsebino, jezik ali formo. Če sklenem, sodobne slovenske romane je vredno brati in treba še naprej kupovati.«

Podelitev in Mlado pero

Osrednja slovesnost bo 23. junija na ljubljanskem Rožniku. Žirija bo po enourni klavzuli razglasila 32. lavreata kresnika – lani je bil lavreat Borut Kraševec z romanom Agni, za katerega je prejel tudi nagrado za najboljši prvenec na 36. Slovenskem knjižnem sejmu, nominiran je bil prav tako za nagrado kritiško sito.

Novost letošnje prireditve bo prva podelitev nagrad mlademu avtorju in kritiku v projektu Mlado pero, ki ga medijska hiša Delo v sodelovanju s pisarno Ljubljane, Unescovega mesta literature, vodi od ­predlanskega leta.

Preberite še:

Komentarji: