Čezmejni filmski festival Poklon viziji

Med 15. in 22. oktobrom v sedmih slovenskih in italijanskih mestih.
Fotografija: Peter Mettler. FOTO: Igor Modic
Odpri galerijo
Peter Mettler. FOTO: Igor Modic

V italijanski Gorici se danes začenja filmski festival Poklon viziji, ki bo med 15. in 22. oktobrom potekal v sedmih slovenskih in italijanskih mestih. Posvečen je prejemniku nagrade Darka Bratine, priznanju, ki ga Kinoatelje podeljuje od leta 1998 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa, filmskega kritika in senatorja Italijanske republike, ki je cenil film kot sredstvo za razumevanje lastne identitete.

Glavni protagonist letošnjega festivala in dobitnik nagrade je kanadsko-švicarski cineast Peter Mettler, ena vodilnih osebnosti kanadskega avantgardnega neodvisnega filma od osemdesetih let preteklega stoletja. Vizionar, poet in filozof bo na festivalu s svojimi deli ponudil edinstveno izkušnjo raziskovanja sveta onkraj fizičnega in fotografskega. Poleg filmske retrospektive, ki bo potekala v kinodvoranah sedmih mest (Gorica, Nova Gorica, Videm, Trst, Koper, Špeter Slovenov in Ljubljana), bo v Gorici na ogled tudi instalacija Frame Mixing Array, ki nastaja v sodelovanju s Studiom Faganel.
 

Potop v improviziran glasbeno-vizualni dialog


V Vidmu pa bo 19. 10. v sodelovanju s festivalom Forma Free Music Impulse organiziran glasbeno-vizualni performans Image Mixing, v katerem se bo Mettler z gostujočimi glasbeniki potopil v improviziran glasbeno-vizualni dialog, ki bo gledalcu omogočil enkratno meditativno filmsko in občasno tudi plesno izkušnjo v živo. Peter Mettler, stari znanec festivala Kino Otok, bo tokrat v Sloveniji prvič predstavil celotni filmski opus skupaj s prvimi deli, mojstrovinami, ki so že ob izidu napovedale Mettlerjevo vizionarsko držo filmskega ustvarjanja zunaj ustaljenih okvirov.

S seboj prinaša tudi najnovejši film Poživaljenje (Becoming Animal, 2018), ki ga bodo na festivalu tako v slovenskem kot v italijanskem prostoru prikazali premierno, in sicer v Gorici v Hiši filma ob podelitvi nagrade jutri ob 20. uri, v Ljubljani v Kinodovru pa ob koncu festivala 22. 10. ob 20.30. V današnjem programu bo v goriški Hiši filma odprtju razstave ob 18.00 sledila projekcija filma Hazarderji, bogovi in LSD, 2002, ki bo na sporedu ob 20. uri.

Komentarji: