Najboljši film CODA, nasilni izpad oskarjevca Willa Smitha

Jane Campion je prejela oskarja za najboljšo režijo za film Moč psa. Večer je minil (tudi) v znamenju nasilnega izpada Willa Smitha.
Fotografija: Najboljši igralec v glavni vlogi: Will Smith za film Kralj Rihard. FOTO: Robyn Beck/AFP
Odpri galerijo
Najboljši igralec v glavni vlogi: Will Smith za film Kralj Rihard. FOTO: Robyn Beck/AFP

V Hollywoodu je potekala 94. podelitev najbolj prestižnih filmskih nagrad – oskarjev. Kar 12 nominacij je letos osvojil film Moč psa, pri tem je Jane Campion postala prva ženska, ki ima več kot eno oskarjevsko nominacijo za režijo, a ga je po številu zlatih kipcev prehitel Dune: peščeni planet. Osem oskarjev so letos podelili že pred samim prenosom, kar je povzročilo nekaj nejevolje v filmski industriji, češ da nekatere ustvarjalce s tem postavljajo v ozadje. Za nekatere presenečenje večera, za druge spet ne, je bil film CODA –  imel je tri nominacije in tudi osvojil vse tri oskarje.

Voditeljice podelitve so bile prvič v zgodovini tri ženske, in sicer Amy Schumer, Wanda Sykes in Regina Hall. Prireditev je bila zaradi vztrajanja ABC letos krajša, s čimer so jo želeli približali gledalkam in gledalcem in dati poudarek na glasbi in filmu. Ena od voditeljic se je na začetku pošalila, da so prireditelji najeli tri ženske, ker je to ceneje, kot če bi enega moškega voditelja.

Brez omembe koronavirusa seveda ni šlo, prav tako ne brez politike – Regina Hall je na oder povabila nekaj igralcev, da bi jim »odvzela bris«, voditeljice so se dotaknile tudi problematike globalnega segrevanja. Z minuto tišine so se organizatorji na polovici prireditve letos poklonili žrtvam vojne v Ukrajini. Nekaj časa se je špekuliralo, da naj bi se iz Kijeva v živo javil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a se to ni zgodilo, pač pa so mirovniško besedilo v podporo ukrajinskemu narodu predvajali na ekranu.

Letošnji dobitniki častnih oskarjev so Elaine MayLiv Ulmann in Samuel L. Jackson, nagrado Jean Hersholt za humanitarnost pa so naklonili Dannyju Gloverju

Voditeljice podelitve so prvič v zgodovini tri ženske, in sicer Amy Schumer, Wanda Sykes in Regina Hall. FOTO: Robyn Beck/AFP
Voditeljice podelitve so prvič v zgodovini tri ženske, in sicer Amy Schumer, Wanda Sykes in Regina Hall. FOTO: Robyn Beck/AFP

Zmagovalec večera film CODA

05.31 Najboljši film preteklega leta je postal CODA, družinska drama v produkciji pretočnega ponudnika Apple TV+ in v režiji Sian HederCODA je dobila še oskarja za priredbo scenarija (Sian Heder) in za stransko moško vlogo (Troy Kotsur).

Ustvarjalci najboljšega filma rpeteklega leta CODA. FOTO: Robyn Beck/AFP
Ustvarjalci najboljšega filma rpeteklega leta CODA. FOTO: Robyn Beck/AFP

Za zlati kipec – zgolj kot zanimivost, tehta približno štiri kilograme – za najboljši film preteklega leta so se potegovali še filmi BelfastDon't Look Up, Drive My Car, Dune: peščeni planet, Kralj Rihard (King Richard), Sladičeva pica (Licorice Pizza), Nightmare Alley, Moč psa (The Power of the Dog) in Zgodba z Zahodne strani.

05.23 Zlati kipec za najboljšo glavno igralko je prejela Jessica Chastain za film Oči Tammy Faye. Zlati kipec ji je podelil Anthony Hopkins. To je bila tretja nominacija za izjemno igralko in njen prvi oskar. Ob njej so bile nominirane še Olivia Colman (Izgubljena hčerka), Penelope Cruz (Vzporedni materi), Nicole Kidman (Being the Ricardos) in Kristen Stewart (Spencer). 

Jessica Chastain. FOTO: Robyn Beck/AFP
Jessica Chastain. FOTO: Robyn Beck/AFP

05.07 Oskarja za najboljšo glavno moško vlogo je dobil Will Smith za Kralja Riharda, biografsko dramo o vzponu tenisačic Serene in Venus Williams. Smithu so od ganjenosti ob zahvalnem govoru po licih tekle solze. Zahvalil se je sestrama in celotni družini Williams, da so mu dovolili pripovedovati njihovo zgodbo.

Opravičili se je Akademiji in igralcem, ki so bili ob njem nominirani v tej kategoriji in se, pomenljivo v luči spora med prireditvijo, na odru opisal kot »branilec družine«. Smith je v zahvalnem govoru več kot 20-krat omenil družino Williams, nekateri so govor opisali kot nekoliko zlagan in usmerjen v to, da si »reši« večer zaradi škandala. 

Willa Smitha je razburila šala Chrisa Rocka. FOTO: Mike Blake/Reuters
Willa Smitha je razburila šala Chrisa Rocka. FOTO: Mike Blake/Reuters

Za zlati kipec so se potegovali še Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (Moč psa), Andrew Garfield (Tick, Tick ... Boom!) in Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth). Za Denzla Washingtona je bila to deseta nominacija za oskarja, ostaja največkrat nominirani temnopolti igralec. 

image_alt
Moč psa in mednarodni znak za Putina

04.55 Oskarja za najboljšo režijo je podelil igralec in režiser Kevin Costner, ki je dejal, da lahko ta nagrada režiserju oziroma režiserki povsem spremeni življenje. Zlati kipec je dobila Jane Campion za film Moč psa. Ob njej so bili nominirani še Paul Thomas Anderson (Sladičeva pica), Kenneth Branagh (Belfast), Steven Spielberg (Zgodba z Zahodne strani) in Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car).

Jane Campion je prva ženska v zgodovini, drugič nominirana za najboljšo režijo, in tretja ženska z oskarjem v tej kategoriji (po Kathryn Bigelow leta 2010 in Chloé Zhao leta 2021). Campionova ne snema veliko, ko pa, gre večinoma skoraj zmeraj za izjemne filme. Film Moč psa je bil sicer nominiran za kar 12 zlatih kipcev (najboljši film, režija, igralec v glavni vlogi, igralec v stranski vlogi (dvakrat), igralka v stranski vlogi, prirejeni scenarij, scenografija, zvok, fotografija, montaža in glasbena podlaga).

Jane Campion je prva ženska v zgodovini, drugič nominirana za najboljšo režijo, in tretja ženska z oskarjem v tej kategoriji (po Kathryn Bigelow leta 2010 in Chloé Zhao leta 2021). FOTO: Emma Mcintyre/AFP
Jane Campion je prva ženska v zgodovini, drugič nominirana za najboljšo režijo, in tretja ženska z oskarjem v tej kategoriji (po Kathryn Bigelow leta 2010 in Chloé Zhao leta 2021). FOTO: Emma Mcintyre/AFP

04.52 Najboljša izvirna pesem je postala No Time To Die, Ni čas za smrt, iz aktualne bondiade. Ob njej so bile nominirane še Be Alive iz filma Kralj Rihard, Dos Oruguitas, Encanto, Down To Joy, Belfast in Somehow You Do, Four Good Days. Pevka Billie Eilish je bila z oskarjem v roki presrečna. To je sicer že tretji oskar za glasbo v filmih o britanskem vohunu. 

Billie Eilish z oskarjem za najboljšo pesem. FOTO: Valerie Macon/AFP
Billie Eilish z oskarjem za najboljšo pesem. FOTO: Valerie Macon/AFP

04.50 Oskarja za najboljšo scenografijo je prejel Dune: peščeni planet. To je že šesti zlati kipec nocoj za omenjeni film. Zelo verjetno bo znanstveno-fantastični film eden od zmagovalcev večera. 

04.40 Poklonili so se ustvarjalcem, ki so se v preteklem letu poslovili, med drugim Sidneyju PoitierjuHalyni Hutchins, Nedu Beattyju, Petru Bogdanovichu, Betty WhiteMichaelu K. Williamsu, Bradu Allanu, Carmen SalinasJean-Paulu Belmondu, Ivanu Reitmanu ... 

Botrovih 50 in škandal večera

04.35 Na podelitvi so se poklonili okrogli (50.) obletnici filmske franšize Boter, mafijski sagi, posneti na podlagi romana Boter Maria Puza. Mafijska saga velja za eno od prelomnic v filmski industriji. Režiser Francis Ford Coppola jih bo prihodnji mesec dopolnil 83. Prvi del trilogije Boter je bil nominiran za osem oskarjev, prejel je tri – Marlon Brando za najboljšega igralca, producent Albert S. Ruddy za najboljši film in Francis Ford Coppola za najboljši scenarij.

04.30 Igralca Willa Smitha je močno razburila šala Chrisa Rocka na račun Willove žene Jade Pinkett Smith. Ni povsem jasno, ali so bile kletvice, ki jih je Smith zabrusil Rocku, del scenarija ali ne. Rock je humorno zabavljal nad pričesko Jade Pinkett Smith – igralka je na podelitev prišla s pobrito glavo – nakar je Will Smith prišel na oder ter Rocku primazal klofuto, nato pa še glasno zavpil nekaj kletvic (ime moje žene umakni iz svojih klinčevih ust). Igralka je menda bila bolna in zato brez las, zato se ji je zdela Rockova šala popolnoma neokusna in je to z zavijanjem oči tudi jasno pokazala. Will Smith se je šali o G. I. Jane v prvem trenutku sicer nasmehnil.

Will Smith je udaril Chrisa Rocka. Del scenarija ali resničen škandal? FOTO: Robyn Beck/AFP
Will Smith je udaril Chrisa Rocka. Del scenarija ali resničen škandal? FOTO: Robyn Beck/AFP

04.25 Najboljši dolgometražni dokumentarni film je postal Poletje soula ali ko revolucija ni mogla biti predvajana po televiziji, režijski debi Ahmirja »Questlove« Thompsona. Questlove si je pet mesecev 24 ur na dan predvajal posnetke festivala, da bi mu material predvsem slušno zlezel pod kožo. Ko je iz treh ključnih prizorov sestavil osnovno strukturo filma, je bilo vse ostalo lahko, je dejal. 

04.12 Oskarja za najboljšo izvirno glasbeno podlago je dobil Hans Zimmer za film Dune: peščeni planet

04.02 Za najboljšo priredbo scenarija je zlati kipec dobila Sian Heder za CODA. To je bil drugi oskar večera za to ameriško dramo. V omenjeni kategoriji so bili nominirani še Ryusuke Hamaguchi in Takamasa Oe (Drive My Car), Jon Spaihts, Denis Villeneuve in Eric Roth (Dune: peščeni planet), Maggie Gyllenhaal (Izgubljena hči) in Jane Campion (Moč psa).

image_alt
Ameriška tovarna naivnosti in sanj

04.00 Oskarja za najboljši izvirni scenarij je prejel Kenneth Branagh za film avtobiografski črno-beli film Belfast, ki gledalca preseli v čas severnoirskega konflikta. Ob Branaghu, znanem po filmskih adaptacijah Shakespearovih del, so bili nominirani še Adam McKay in David Sirota (Don't Look Up), Zach Baylin (Kralj Rihard), Paul Thomas Anderson (Sladičeva pica), Eskil Vogt in Joachim Trier (The Worst Person in the World). Branagh, za katerega je to presenetljivo šele prvi oskar, je v zahvalnem govoru Belfast omenjal kot čudovito mesto ... 

03.42 Zlati kipec za najboljšo kostumografijo je prejela Jenny Beavan za film Cruella. Nominirani so bili še Massimo Cantini Parrini in Jacqueline Durran (Cyrano), Jacqueline West in Robert Morgan (Dune: Peščeni planet), Luis Sequeira (Ulica nočnih mor) ter Paul Tazewell (Zgodba z Zahodne strani). Za Jenny Beavan je to tretji oskar za kostumografijo. V naslednjem projektu bo sodelovala s Helen Mirren.

03.29 Najboljši tujejezični film je postal japonski film Drive My Car. V tej kategoriji so bili nominirani še danski film Flee, italijanski film Bila je božja roka, norveški film Najbolj grozen človek na svetu in butanski A Yak in the Classroom.

Troy Kotsur je šele drugi gluhi igralec, ki je dobil oskarja. FOTO: Bryan Snyder/Reuters
Troy Kotsur je šele drugi gluhi igralec, ki je dobil oskarja. FOTO: Bryan Snyder/Reuters

03.16 Oskarja za najboljšo moško stransko vlogo je dobil Troy Kotsur za film CODA. Poleg njega so bili nominirani še Ciaran Hinds (Belfast), Kodi Smit-McPhee (Moč psa), Jesse Plemons (Moč psa) in J. K. Simmons (Being the Ricardos). Troy Kotsur je šele drugi gluhi igralec, nominiran za oskarja, pred njim je kipec leta 1986 za Otroke manjšega boga osvojila Marlee Matlin (njegova soigralka v filmu CODA). Svojega oskarja je Kotsur v znakovnem jeziku poklonil celotni gluhi skupnosti ter vsem, ki so tako ali drugače prikrajšani. »Uspelo mi je,« je zaključil svoj govor.

Ameriška drama CODA, predelava francoske komične drame Glas družine Bélier (La Famille Belier) iz leta 2014, je sicer zgodba o slišeči najstnici, ki je razdvojena med željo po študiju glasbe in tem, kako preživeti svojo gluho družino. Film je pobral kar nekaj nagrad na festivalu Sundance, nagrade žirije je drama dobila nagrado občinstva Sudance ter nagradi za režijo in igralsko zasedbo.

Kratica CODA pomeni slišečega otroka gluhih staršev (Child of Deaf Adult).

03.01 Najboljši dolgometražni animinirani film je postal film Encanto: Naš čarobni svet. 

02.50 Na podelitvi so se poklonili filmski franšizi James Bond. Ob spremljali priredbe skladbe Live And Let Die so zavrteli nekaj insertov iz različnih bondiad. Še vedno sicer ni (javno) znano, kdo bo naslednji James Bond, potem ko se je umaknil igralec Daniel Craig.

image_alt
Ocenjujemo: Kralj Richard

02.46 Zlati kipec za najboljše vizualne učinke je dobila ekipa filma Dune: Peščeni planet – to je že tretji kipec na letošnji podelitvi oskarjev za omenjeni film. V kategoriji so bili poleg zmagovalca nominirani še filmi Glavni junak, Ni čas za smrt, Shang Chi in Spider-Man: Ni poti domov.

02.30 Igralca Josh Brolin in Jason Momoa sta napovedala nominirance v kategoriji najboljšega zvoka. Oskar je še v roke ekipi filma Dune: Peščeni planet, prav tako tudi zlati kipec za najboljšo filmsko fotografijo. Najboljši kratek dokumentarni film je postal Kraljica košarke (The Queen of Basketball). 

Ariana DeBose je dobila oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo. FOTO: Mike Blake/Reuters
Ariana DeBose je dobila oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo. FOTO: Mike Blake/Reuters

02.20 In zlati kipec za najboljšo žensko stransko vlogo dobi ... Ariana DeBose za film Zgodba z Zahodne strani. V zahvalnem govoru se je zahvalila svoji družini in omenila tudi velikega ustvarjalca Stevena Spielberga, za katerega je v šali dejala, da je zdaj «obsojen nanjo«. Priredba kultnega muzikala Zgodba z Zahodne strani je pravzaprav prirejena moderna Shakespearova tragedija Romeo in Julija na ulicah New Yorka, le da prinaša zgodbo o ljubezni in rivalstvu med dvema najstniškima bandoma različnih etničnih skupin.

V kategoriji za najboljšo stransko igralko so bile poleg Ariane De Bose nominirane še Jessie Buckley (Izgubljena hčerka), Judi Dench (Belfast), Kirsten Dunst (Moč psa) in Aunjanue Ellis (Kralj Rihard).

Ariana DeBose s portoriško igralko Rito Moreno in režiserjem Stevenom Spielbergom. FOTO: Angela Weiss/AFP
Ariana DeBose s portoriško igralko Rito Moreno in režiserjem Stevenom Spielbergom. FOTO: Angela Weiss/AFP

02.00 Prvi sta občinstvo pozdravili teniški igralki Serena in Venus Williams in napovedali glasbeno točko, s katero so slavnostno odprli letošnjo podelitev – Beyonce in Being Alive iz filma Kralj Rihard.

01.50 Na znamenito rdečo preprogo so prispela številna znana imena iz flmskega sveta. 

Igralka Penélope Cruz na rdeči preprogi. FOTO: Emma Mcintyre/AFP
Igralka Penélope Cruz na rdeči preprogi. FOTO: Emma Mcintyre/AFP

Tenisačica Serena Williams, zvezda filma Kralj Rihard. FOTO: Valerie Macon/AFP
Tenisačica Serena Williams, zvezda filma Kralj Rihard. FOTO: Valerie Macon/AFP

Denzel Washington. FOTO: Valerie Macon/AFP
Denzel Washington. FOTO: Valerie Macon/AFP

Preberite še:

Komentarji: