TV namiga: Knjigarna in Priprave na konec sveta

Film o tem, kako mlada vdova skuša v provincialnem mestu odpreti knjigarno, lepo prikaže na videz idilično okolje konca 50. let. Preiskovalna novinarka Stacey Dooley je tokrat pod drobnogled vzela tiste, ki čakajo na apokalipso.
Fotografija: Foto TVS
Odpri galerijo
Foto TVS

Sreda, 5. junija

 

Knjigarna: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

The Bookshop. Koprodukcija, 2017. Režija: Isabel Coixet. Igrajo: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson. Drama. 113 minut.

Anglija, 1959. Svobodomiselna vdova Florence Green (Emily Mortimer) svojo žalost nadomešča z drzno idejo: v zaspanem obmorskem mestu odpreti prvo knjigarno. A na videz idiličen kraj ni ravno odprt za spremembe in Florence kmalu naleti na vljuden, a neusmiljen odpor lokalne grande dame Violet (Patricia Clarkson), hkrati pa dobi podporo zadržanega knjigoljuba Edmunda (Bill Nighy).

Filmska priredba nagrajevane avtorice Penelope Fitzgerald v režiji prav tako cenjene režiserke, ki nam je postregla že s Skrivnim življenjem besed in Vozniškim izpitom, morda obeta celo več, kot potem izpolni. Gre za nežen, tih film, ki več kot z besedami pove s pogledi in namigi.

Penelope Fitzgerald je angleška pisateljica, ki je pisala predvsem zgodovinske romane. V slovenščino sta prevedena dva: pričujoča Knjigarna in biografski roman o Friedrichu von Hardenbergu, ki se je kasneje proslavil kot romantični pesnik in filozof Novalis.

 

Stacey Dooley: Priprave na konec sveta: ​TVS 2 ob 21.45


Stacey Dooley. Foto Candace Davies/Rumpus Media Ltd
Stacey Dooley. Foto Candace Davies/Rumpus Media Ltd


Stacey Dooley – Countdown to Armageddon. VB, 2018. Dokumentarna oddaja.

Kakih pet odstotkov prebivalcev ZDA je prepričanih, da je konec sveta blizu. Popolno uničenje naj bi povzročili družbeni nemiri, okoljske katastrofe ali morda napad Severne Koreje. Ti ljudje so zato varnost vzeli v svoje roke. Gradijo si bunkerje in vadijo veščine za preživetje.

Komentarji: