TV namigi: Francoska suita, Bilje, Diana, najina mati in Na robu jutrišnjega dne

Popoldne je na sporedu premiera dokumentarca o princesi Diani, zvečer piporočamo vojno dramo z Michelle Williams in ZF akcijo s Cruisem in Bluntovo.
Fotografija: Francoska suita Foto Steffan Hill
Odpri galerijo
Francoska suita Foto Steffan Hill

Sobota, 1. septembra


Francoska suita: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Suite Française. Koprodukcija, 2014. Režija: Saul Dibb. Igrajo: Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Margot Robbie, Sam Riley. Vojna drama. 107 minut.
Francija, 1940. Lepa Lucile (Michelle Williams) je ujeta v prisilnem sobivanju s svojo ukazovalno taščo (Kristin Scott Thomas), medtem ko obe čakata na novice o možu oziroma sinu, ki je postal vojni ujetnik. Ko v vas pride nemška vojska, v njuno gospodinjstvo naselijo nemškega vojaka Bruna ...

Prepovedana romanca v vihri druge svetovne vojne zveni kot nekaj lahkotno plehkega, a slovita literarna predloga, izjemna zasedba in režiserjev tenkočutni pristop, ki se trudi uravnotežiti nasilje okupacije in željo po ljubezni, poskrbijo za dober, čeprav nekoliko medel film.

Film je sicer posnet po istoimenskem romanu pisateljice Irène Némirovsky. Roman je Irène pisala med poletjem 1940 in 1941, leta 1942 pa so jo zaradi judovskega porekla odpeljali v taborišče v Auschwitzu, kjer je tudi umrla. Njena hčerka je mislila, da so zapiski, ki jih je našla, mamin dnevnik in da ga bo preveč boleče brati. Šele ko jih je zares pogledala v 90. letih, je ugotovila, da gre za roman, ki ga je nato tudi izdala.
 

Diana, najina mati: Pop TV ob 16.35 (Premiera) 


Diana, najina mati - Diana, Our Mother: Her Life and Legacy Foto Pro Plus
Diana, najina mati - Diana, Our Mother: Her Life and Legacy Foto Pro Plus


Diana, Our Mother: Her Life and Legacy. VB, 2017. Režija: Ashley Gething. Dokumentarni film.
Princesa Diana je že za časa življenja postala ljubljenka ljudi po vsem svetu. Kot javna osebnost je bila aktivna v kampanjah proti uporabi min, pomagala je tudi obolelim za aidsom. Ob dvajseti obletnici njene smrti princa William in Harry pripovedujeta o materi, iskreno opišeta njen odnos do njiju in gledalcem pokažeta fotografije in posnetke iz Dianinega otroštva.


Nogometna prireditev Bilje 2018: Kanal A ob 17.00


Slovenija, 2018. Vodita Ota Širca Roš in Peter Poles. Prenos.
Na povabilo predsednika nogometne zveze UEFA, Aleksandra Čeferina, bodo v Bilje poleg slovenskih zvezdnikov prišli tudi Portugalec Luis Figo, Brazilec Gilbert Silva, Nizozemec Frank de Boer, Srb Dejan Stanković in številni drugi. Izkupiček dobrodelne nogometne tekme bo šel Zavodu Vozim, ki združuje poškodovance nesreč in ozavešča mlade, ter fundaciji Common Goal, ki skrbi, da se najbolj priljubljena postranska svetovna dejavnost razvija tudi v revnejših državah. S terena se bo javljal Tomaž Klemenčič.


Na robu jutrišnjega dne: Kanal A ob 20.00Edge of Tomorrow. ZDA/Avstralija, 2014. Režija: Doug Liman. Igrajo: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton. ZF akcijski film. 113 minut. 
Bližnja prihodnost. Zemljo napadejo vesoljci in kot po tekočem traku uničujejo državne vojske. Vojaki, ki so še ostali, se združijo in sprožijo zadnji upor proti vesoljcem. Na bojišču pristane tudi popolnoma neizkušeni William Cage (Tom Cruise) in takoj umre. A ob koncu dneva se Cage prebudi in gre znova v boj – in dan se spet konča z njegovo smrtjo. To se ponavlja vsak dan. A z vsakim novim prebujenjem so njegove bojne spretnosti boljše.

Režiserju Limanu je zelo preprosto in že znano premiso (Neskončen dan) uspelo spremeniti v duhovit, kakovosten akcijski film, ki kljub ponavljajoči se shemi ni nikdar dolgočasen.

Komentarji: