TV namigi: In potem jih ni bilo, Mož z imenom Ove ...

Na Fox prihaja zvezdniška miniserija, posneta po delu Agathe Christie, na TVS pa skandinavska humorna drama o možu, ki ga ves čas ovirajo pri tem, da bi se ubil. O mrtvecih tudi v Televizijskem klubu: govor bo o literarnih kriminalkah.
Fotografija: In potem jih ni bilo (And Then There Were None). Foto Fox
Odpri galerijo
In potem jih ni bilo (And Then There Were None). Foto Fox

Petek, 18. januarja

 

In potem jih ni bilo: Fox Crime ob 22.00


And Then There Were None. VB, 2015. 1/3. Igrajo: Maeve Dermody, Paul Chahidi, Miranda Richardson, Charles Dance. Miniserija.55 minut.
Na vroč avgustovski dan leta 1939 se osem neznancev znajde na samotnem otoku, kamor so prišli na povabilo gospoda in gospe Owen. A goste sprejmeta le dva služabnika in ko jih posedejo za večerjo, služabnik na gramofon položi ploščo in z nje se zasliši glas, ki vsakogar od gostov obtoži umora ...

Miniserijo s precej zvezdniško zasedbo je BBC posnel po kriminalki Agathe Christie in kritiki se strinjajo, da gre za moralno kompleksno, inteligentno, stilizirano priredbo, ki se, čeprav je knjiga stara osem desetletij, zdi sodobna in aktualna. Agatha Christie sama je dejala, da je bilo to knjigo zanjo najtežje napisati. Christijeva je sicer napisala 66 romanov in 14 zbirk kratkih zgodb.

Knjiga je imela ob nastanku naslov Ten Little Niggers po ljudski izštevanki, a ker so izraz prepoznali kot rasističen, so knjigo kasneje izdali pod novim naslovom. Tudi v slovenščini je najprej izšla pod naslovom Deset zamorčkov, predlani pa z naslovom Bilo jih je deset.
 

Kvartopirec: Kanal A ob 21.50 (Premiera)

Vikendova ocena: 3 (od 5)

KVARTOPIREC (The Gambler), ameriški film, 2014 Foto Claire Folger 
KVARTOPIREC (The Gambler), ameriški film, 2014 Foto Claire Folger 


The Gambler. ZDA, 2014. Režija: Rupert Wyatt. Igrajo: Mark Wahlberg, Jessica Lange, John Goodman, George Kennedy. Kriminalka. 111 minut.
Jim Bennett, profesor angleškega jezika in obsesivni kockar, rad tvega. Zaradi dolgov, ki si jih je nakopal z igrami na srečo, si sposodi denar od nevarnega kriminalca, kot varščino pa zastavi vse, kar ima: svoje življenje. Priložnost, da se reši iz zagate, se pojavi, ko spozna poslovneža in oderuha Franka. Jo bo izkoristil?

Spodobno zabaven film, ki pa vseeno ne seže do kolen klasiki z Jamesom Caanom, ki ga je navdihnila.


Mož z imenom Ove: TVS 2 ob 20.55 (Premiera)

Vikendova ocena: 5 (od 5)


En man som heter Ove. Švedska, 2015. Režija: Hannes Holm. Igrajo: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg. Komedija/drama. 116 minut.
Ove je čemeren upokojenec, ki nikakor ne more preboleti smrti žene. Cele dneve skrbi za red v naselju vrstnih hišic in razmišlja o samomoru. Tudi izvesti ga poskusi, a mu vedno spodleti, tudi zato, ker se je v sosednjo hišo vselila mlada družina, ki venomer zvoni na njegova vrata.

Iskrenost filma in odlična igra Rolfa Lassgårda poskrbita, da film ne zaide v sentimentalizem.
 

Televizijski klub: TVS 2 ob 22.55


Umori po domače. Vodi: Slavko Bobovnik. Slovenija, 2019. Pogovorna oddaja.
Če smo Slovenci včasih najraje prebirali ljubezenske romane, ki so jih napisale ameriške avtorice, potem danes najraje beremo kriminalke. Zakaj je tako in kakšne kriminalke pišejo slovenski avtorji? O tem se Slavko Bobovnik v TV klubu pogovarja z Mojco Širok, dr. Petrom Čeferinom in Tadejem Golobom.

Komentarji: