TV namigi: ​MasterChef, Državljan in Tihotapci identitete

Prihaja nova sezona kuharskega šova z znano trojico sodnikov in novimi tekmovalci. Priporočamo madžarsko dramo o imigrantu Wilsonu. Za ponočnjake pa še film, ki pokaže, kako je Mef čez mejo pripeljal električno kitaro in od kod Iztoku Mlakarju ideja, da svet ni resen.
Fotografija: MasterChef. Foto Pro Plus
Odpri galerijo
MasterChef. Foto Pro Plus

Sreda, 27. marca

 

MasterChef Slovenija: Pop TV ob 21.00 (Premiera)


Slovenija, 2019. 5. sezona. Sodniki: Luka Jezeršek, Karim Merdjadi, Bine Volčič. Kuharski resničnostni šov.
Šestnajst ljubiteljskih kuharjev iz vse Slovenije se bo v že peti sezoni zbralo pred štedilniki šova in iz tedna v teden bodo skušali prepričati tri sodnike, da so prav oni tisti, ki si zaslužijo naziv MasterChefSlovenije 2019 in nagrado 50 tisoč evrov. Seveda bo to postal tisti, ki bo pokazal najbolj gorečo željo po napredku in učenju novih kuharskih prijemov in tehnik.

Letos se niso odločili, da bi tekmovalce razpolovili med znane obraze in prijavljene, vseeno pa med tekmovalci najdemo kakšnega, ki ga že poznamo z zaslona ali odra. Predvsem sta to stand up komik in producent Andrej Težak - Tešky in glasbenik Klemen Orter, ki je med drugim nastopil na Misiji Evrovizija ter na Melodijah morja in sonca.

Med prijavljenimi sta tudi dve blogerki, didžej, pa tudi organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu, kreativka slaščic in kuharica veganskih jedi, tako da imajo nekateri s kuhinjo že veliko izkušenj.
 


Državljan: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Državljan. Foto TVS
Državljan. Foto TVS


Az állampolgár. Madžarska, 2016. Režija: Roland Vranik. Igrajo: Cake-Baly Marcelo, Ágnes Máhr, Arghavan Shekari, Tibor Gáspár. Drama. 109 minut. 
56-letni Wilson je pošten Afričan, ki že nekaj let živi v Budimpešti. Tja je prišel kot politični begunec, potem pa je tam našel dom in dobil službo varnostnika v trgovini. Rad bi postal polnopraven madžarski državljan, vendar mora zato pred komisijo opraviti izpite iz znanja o madžarski kulturi, zgodovini in jeziku.

Ganljiva in odlično odigrana drama o priseljencih, nacionalizmu in boju za preživetju v svtu, ki je pogosteje kot ne krut.

 

Tihotapci identitete. TVS 2 ob 22.50


Tihotapci identitete. Foto TVS
Tihotapci identitete. Foto TVS


Slovenija, 2015. Avtorica: Marija Zidar. Dokumentarni film. 52 minut.
Film je zasnovan kot film ceste in spremlja Novogoričana, znanega novinarja Ervina Hladnika Milharčiča, kako potuje po obeh straneh današnje slovensko-italijanske meje na nekdanjem območju prepustnice. Tu se stikata latinski in slovanski svet, Srednja Evropa in Mediteran, tu ni čistokrvnosti. Milharčič gledalcem pomaga spoznati, kaj se je tam mešalo in tihotapilo nekoč in danes.

Film o tem, kako je Drago Mislej - Mef čez mejo pripeljal električno kitaro, od kod Iztoku Mlakarju ideja, da svet ni resen, kako so z vsake strani »pobrali tabulše« Tminski madrigalisti, zakaj so aleksandrinke naredile pravo malo revolucijo, kako se sliši vstajenska maša v Gorici in kako Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič zaznamuje prvomajsko proslavo. 

Milharčič je v Novi Gorici odrastel in maturiral na tamkajšnji gimnaziji. V mladih letih je bil sodelavec Radia Študent in Mladine, velik del svoje kariere pa je preživel kot dopisnik Dela z Bližnjega vzhoda in New Yorka. Je tudi avtor več knjig o mejah. Glasbo za film je napisal primorski kantavtor Drago Mislej - Mef.
 

Komentarji: