TV namigi: Novoletna skakalna turneja, O telesu in duši, Doktor Živago ...

S kvalifikacijami se začenja turnir štirih skakalnic, priporočamo madžarko ekstravaganco O telesu in duši, klasiko z Omarjem Sharifom in Eminemov napol avtobiografski film.
Fotografija: Domen Prevc. Foto Matej Družnik
Odpri galerijo
Domen Prevc. Foto Matej Družnik

Sobota, 29. decembra

 

Smučarski skoki: TVS 2 ob 16.20


Nordijsko smučanje. Svetovni pokal: novoletna skakalna turneja. Kvalifikacije. Prenos iz Oberstdorfa. 
Novoletna skakalna turneja se tradicionalno začenja na skakalnici pod Senčno goro. To je že 67. prestižno tekmovanje štirih skakalnic. Prva naloga za vse tekmovalce so kvalifikacije za prvo tekmo. Na startu bo tudi šest slovenskih skakalcev, na čelu z zmagovalcem iz leta 2016 Petrom Prevcem.
 

​Doktor Živago: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Doktor Živago. Foto TVS
Doktor Živago. Foto TVS


Doctor Zhivago. ZDA, 1965. Režija: David Lean. Igrajo: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Tom Courtenay, Rod Steiger, Alec Guinness. Drama. 185 minut.
Film spremlja zgodbo dr. Jurija Živaga v času boljševiške revolucije v Rusiji. Jurij je poročen z mladostno ljubeznijo Tonjo, a se zaljubi na prvi pogled v študentko Laro. Larinega moškega Pašo odplavijo revolucionarni časi in izgubi se v ruskih širjavah. Neuresničljivo hrepenenje Jurija in Lare po vnovični združitvi jima ne dovoli, da bi se pozabila.
 

O telesu in duši: TVS 1 ob 22.25 (Premiera)

Vikendova ocena: 5 (od 5)

O telesu in duši. Foto TVS
O telesu in duši. Foto TVS


Teströl és lélekröl. Madžarska, 2017. Režija: Ildikó Enyedi. Igrajo: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Réka Tenki, Zoltán Schneider. Fatazijska romantična drama. 116 minut. 
Mlada Maria se zaposli v klavnici kot nadzornica kakovosti. V jedilnici vedno sedi sama in tudi sicer se ne druži s sodelavci. Njen šef Endre je prav tako samotarska duša, a nova sodelavka ga nerazumno privlači. Nekega dne ugotovita, da imata vsako noč iste sanje.

Počasen, poetičen in vizualno močan film, ki gledalca spodbudi k razmisleku. Preskoki scen med idilo v gozdu in krutostjo v klavnici pretresejo, a kogar film pritegne na začetku, ga ne izpusti do konca.

Film je prejel zlatega medveda na Berlinskem filmskem festivalu, bil pa je tudi nominiran za tujejezičnega oskarja. To je prvi film režiserke Ildikó Enyedi po 18 letih snemalnega premora, zdaj pa je že napovedala naslednjega, ki bo prvi v angleščini.


8 Milj: Planet TV ob 22.40

Vikendova ocena: 4 (od 5)

8 milj. Foto Planet TV
8 milj. Foto Planet TV


8 Mile. ZDA, 2002. Režija: Curtis Hanson. Igrajo: Eminem, Kim Basinger, Brittany Murphy, Mekhi Phifer. Glasbena drama. 110 minut.
Jimmy (Eminem) prihaja iz razbite družine, zato so njegova družina prijatelji. Vendar jih na bele in temnopolte deli ulica 8 milj. Jimmyju z glasbo uspe premagati razlike in kmalu najde svoje mesto na hiphop sceni. Zdaj si želi le pogodbo z založbo, ki bi mu omogočila spodobno prihod­nost.

Film 8 milj se že na prvi pogled razlikuje od drugih filmskih debijev popzvezdnikov, ki so zanje le še ena niša za prodajo svojih albumov. Film prikazuje napol avtobiografsko zgodbo ameriškega raperja Eminema (ali pa vsaj mit okoli njega), belega dečka v črnem svetu, ki preseže rasistične okvire in uspe v svoji umetnosti. Tudi konec, ki se izogne pretirani sladkobnosti, govori Hansonovemu filmu v korist.
8 milj je prvi film, ki je bil nagrajen z oskarjem za hiphop pesem Lose Yourself.

Komentarji: