TV namigi: Slovenija ima talent, Umori na podeželju, Dunkirk

Nocoj priporočamo tri premiere: s šesto sezono se vrača iskanje novih talentov, tokrat z novim voditeljem, že dvajseto sezono bodo na sporedi umori z angleškega podeželja, na HBO pa prihaja Nolanova vojna drama o umiku Britancev iz Francije.
Fotografija: Slovenija ima talent Foto Pop Tv
Odpri galerijo
Slovenija ima talent Foto Pop Tv

Nedelja, 30. septembra


Slovenija ima talent: Pop TV ob 20.00 (Premiera)


Slovenija, 2018. Vodita: Domen Valič in Sašo Stare. Razvedrilna oddaja.
S sedmo sezono se vrača šov talentov, Domnu Valiču, ki je doslej vodil eno sezono, se bo pridružil komik Sašo Stare, ki so ga televizijski gledalci preteklo pomlad spoznali v šovu Zvezde plešejo. »Ko nastopaš kot komik, je vse podrejeno komediji, ko si voditelj, pa je najpomembnejša oddaja, o tem največ razmišljam. Domen je rekel, da pomaga, če si lep, a zame je ta vlak odpeljal,« je o voditeljskem izzivu povedal Sašo Stare.

O usodi nastopajočih bodo odločali znani žiranti Branko Čakarmiš, Ana Klašnja, Marjetka Vovk in Lado Bizovičar. Že v prvi oddaji bodo enega od tekmovalcev nagradili s pritiskom na zlati gumb, to bo storil sicer strogi žirant Branko. Ustvarjalci oddaje še obljubljajo, da bo imel v prvi oddaji Branko res veliko dela, saj si ga bo nekdo pošteno privoščil. 

Tudi letos so talente izbrali na predizborih, ob koncu šova pa bo jasno, kdo bo nasledil godalni duet Wild Art, mladeniča sta namreč zmagala v šesti sezoni. Prvo sezono šova smo sicer gledali leta 2010, v tem času se je zamenjalo nekaj žirantov in voditeljev, stalnica ostaja Branko Čakarmiš, ki v žiriji sedi od prve do sedme sezone. 

Umori na podeželju: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


Umori na podeželju: Duh Caustonske opatije (Midsomer Murders) Foto Mark Bourdillon
Umori na podeželju: Duh Caustonske opatije (Midsomer Murders) Foto Mark Bourdillon


Duh Caustonske opatije. Midsomer Murders. VB, 2017. 20. sezona. 1/6. Igrajo: Fiona Dolman, Neil Dudgeon, Annette Badland, Nick Hendrix. Nanizanka. 
V 16. stoletju so menihi v opatiji obtožili brata Jozefa, da je zastrupljevalec, in ga umorili. V 21. stoletju je v samostanu mala pivovarna. Ko v noči po predstavitvi novega piva na zelo srednjeveški način umorijo krajevnega pisca, morajo Barnaby, Winter in nova patologinja Fleur Perkins ugotoviti, ali je bil na delu duh ...


Dunkirk HBO ob 20.00 (Premiera)

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Dunkirk. ZDA/koprodukcija, 2017. Režija: Christopher Nolan. Igrajo: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Fionn Whitehead, Harry Styles. Vojna drama. 107 minut.
Zadnje desetletje je žanr vojnega filma pripadal predvsem ameriškim režiserjem (in režiserki), ki so skozi film skušali predelati nacionalno travmo neskončne vojne proti terorju na tujih ozemljih. Pri večini filmov, sploh uspešnih, je bil fokus predvsem na vojakovem oz. vojakinjinem doživljanju kaosa vojne, pa najsi so kritizirali situacijo (Bombna misija) ali poveličevali junaštvo (Ostrostrelec). To perspektivo je ubral tudi Christopher Nolan v Dunkirku, filmski upodobitvi evakuacije prek 330.000 britanskih in zavezniških vojakov s francoske obale, ko jih je porazila nemška vojska.

Nolan, ki je obrtniško mojstrstvo zlaganja zgodbe kot origamija prikazal že s trilerjem Memento, še preseže prejšnje dosežke, saj vzporedno spremljamo tri zgodbe, ki trajajo različno dolgo (teden, dan, uro), a se navezujejo in na koncu zaključijo v celoto. Igra je odlična, junaki pa predstavljeni povsem človeško, z omejenim prikazom izlivov panike, časti in junaštva, ki poudarijo, da je bila ta operacija – kot tudi vsaka vojna – kolektivni dosežek. Zgodba skoraj vsakega od izpostavljenih, povsem dodelanih, plastičnih, likov je namreč videti kot ena od mnogih v nepregledni množici na plaži, morju in v zraku.

Komentarji: