TV namigi: Utrujeno Sredozemlje, V iskanju kamore, Preverjeno

Kaj je narobe, če se tretjina svetovnega turizma dogaja na enem samem odstotku svetovnih obal? Odgovor lahko poiščete v nocojšnjem dokumentarcu. Oddaja Pred vrati pekla se tokrat dogaja v Neaplju. V Preverjenem o iskanju prednikov in ograjenih naseljih.
Fotografija: Utrujeno Sredozemlje Foto Rtvslo 
Odpri galerijo
Utrujeno Sredozemlje Foto Rtvslo 

Torek, 5. marca

 

Utrujeno Sredozemlje: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


The Mediterranean Burnout. Francija, 2018. Režija: Alexis Marant. Dokumentarni film. 52 minut.
Zibelka evropske civilizacije je na robu kolapsa. Brez ukrepanja bi lahko Sredozemsko morje postalo mrtvo morje. Vsako leto Mediteran obišče 300 milijonov turistov, kar predstavlja kar tretjino svetovnega turizma na zgolj enem odstotku vseh svetovnih obal.

V dokumentarcu so prikazane težave obmorskih držav – Španije, Francije, Italije, Grčije, Črne gore in Libanona – zaradi preveč turistov. Med drugim se spopadajo še z uničenjem morskega dna, izčrpavanjem naftnih zalog, betoniranjem obale, gostim pomorskim prometom, onesnaževanjem, prenaseljenostjo in kopičenjem odpadkov. Vse to so dejavnosti, ki ogrožajo življenje in okolje ob sredozemskem morju.

Strokovnjaki napovedujejo, da bi število turistov do leta 2030 z današnjih 300 lahko naraslo celo na 500 milijonov.

Na grškem otoku Santorini množice turistov predstavljajo težave predvsem za tamkajšnje osle in mule. Turisti jih namreč v poletni vročini jezdijo od obale do glavnega mesta, kamor se vije pot s 600 stopnicami. Grška vlada je ukrepala in določila, da osli ne smejo nositi več kot petine svoje teže.

 

Pred vrati pekla: TVS 1 ob 21.00


Pred vrati pekla 4. del Neapelj Foto Miguel Ángel Cárcano Thaut
Pred vrati pekla 4. del Neapelj Foto Miguel Ángel Cárcano Thaut


Neapelj – v iskanju kamore. A las puertas del infierno. Španija, 2017. 2/5. Avtorica: Sonia López. Dokumentarna serija. 
Življenje prebivalcem Neaplja narekuje zloglasna mafijska organizacija kamora. To na svoji koži še posebej občutijo trgovci, ki ji morajo plačevati posebno dajatev. Če ne plačajo, sledi kazen. Ali je mogoč upor in kaj lahko stori policija?

 

Preverjeno: Pop TV ob 22.00


Preverjeno 5. 3. DNA test, v Ljubljani 20. december 2016 [DNA, testiranja] Foto Matej Družnik
Preverjeno 5. 3. DNA test, v Ljubljani 20. december 2016 [DNA, testiranja] Foto Matej Družnik


Slovenija, 2019. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Govorili bodo o ugotavljanju prednikov s pomočjo genskih analiz – kaj je pokazal preizkus pri naključno izbranih Slovencih, koliko takšen test stane in kaj natančno pove.

Pa o tem, zakaj se zadnja leta na fakultete vpisuje več deklet kot fantov.

In še o novih luksuznih ograjenih naseljih, v katera se naseljujejo bogatejši – koliko to stane in kaj to pomeni za družbo.

Komentarji: