TV namigi: Zelena laž, Bournov ultimat ...

Priporočamo dokumentarec, ki razkriva, da se za marsikaterim »zelenim« izdelkom skriva umazana skrivnost. Za ljubitelje akcije je tu Bourne, v intervjuju pa bo Ksenija Horvat predstavila dr. Aleksandro Kornhauser Frazer.
Fotografija: Zelena laž (Die grune Luge). Foto Tvs
Odpri galerijo
Zelena laž (Die grune Luge). Foto Tvs

Nedelja, 20. januarja

 

Zelena laž: TVS 1 ob 21.45


Die grune Luge. Avstrija, 2018. Režija: Werner Boote. Dokumentarni film. 93 minut.
»Pravijo mi, da lahko rešim svet. Vse, kar moram storiti, je, da kupujem trajnostne in pravične izdelke. A to je laž.« Tako Werner Boote začne svoj udarni dokumentarec, v katerem se odpravi po svetu, da bi odkril, ali niso tako imenovani »zeleni izdelki« le marketinška strategija podjetij. Tako s sodelavko Kathrin Hartmann na primer pogledata v ozadje tako imenovanega eko avtomobila, ki vozi na palmovo olje. Od dejstva, da palmovo olje uničuje pragozdove, do prikrivanja velikega izliva olja v morje. Ali pa agrikulturna podjetja, ki v Južni Ameriki izganjajo Indijance z njihovih ozemelj, da bi tam organizirala proizvodnjo »zdrave hrane«. 

Film, ki je naredil velik korak naprej od Gorove Neprijetne resnice in pokazal, da je nakup »eko izdelka«, ki opere vest, navadna zelena laž, in da je edina prava pot rešitve velika sprememba korporacij in vladajočih garnitur. Film je bil nominiran za najboljši dokumentarec na berlinskem filmskem festivalu.

Boote pravi, da je tipična praksa korporacij, da vložijo ogromno denarja v promocijo svojih okolju prijaznih izdelkov, ki pa predstavljajo manj kot en odstotek njihovih izdelkov.
 

Bournov ultimat: Planet TV ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Bournov ultimat. Foto Jasin Boland / Universal
Bournov ultimat. Foto Jasin Boland / Universal


The Bourne Ultimatum. ZDA, 2007. Režija: Paul Greengrass. Igrajo: Matt Damon, Julia Stiles, David Strathairn, Scott Glenn, Joan Allen, Albert Finney. Akcijski triler. 111 minut.
Serija filmov o agentu Bournu, ki skuša ugotoviti, kdo je v resnici in zraven zašiti še korporativne zlobneže, se odlikuje z napeto zgodbo in vrhunsko akcijo. Slednja je v režiji Paula Greengrassa, avtorja drugega in tretjega filma, še posebej sapo jemajoča. V Ultimatu, tretjem filmu iz franšize, Bournovo iskanje preteklosti ogrozi Cio in šef tajnih operacij Noah Vosen (David Strathairn) za njim pošlje morilce. A Bourne ima v Cii tudi zaveznike.

Svetlobno hiter tempo, hiperrealistična akcija in brezkompromisna zgodba so dobra novica za vse ljubitelje žanra. 

To je zadnji film z Damonom. V 4. filmu, ki ga je kot prvega režiral Tony Gilroy, soscenarist vseh Bournov, je glavno vlogo odigral Jeremy Renner. Eno od scen so posneli na železniški postaji v Londonu. Damon pravi, da v taki sceni ne moreš imeti vsega pod nadzorom: »Narediš načrt, pa ti kdo sredi scene bliskne s fotoaparatom v obraz, ampak nadaljuješ, saj veš, da bodo to na koncu izrezali.«
 

Intervju: dr. Aleksandra Kornhauser Frazer: TVS 1 ob 20.30


Aleksandra Kotnhauser Frazer. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Aleksandra Kotnhauser Frazer. Foto: Igor Zaplatil/Delo


Slovenija, 2019. Vodi: Ksenija Horvat. Pogovorna oddaja.
Gostja intervjuja bo profesorica Aleksandra Kornhauser Frazer, svetovno najbolj uveljavljena slovenska znanstvenica, kemičarka in pedagoginja. Bila je dekanja Pedagoške akademije, profesorica na Fakuteti za naravoslovje in tehnologijo, dekanja Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana in predavateljica na številnih tujih univerzah. Kot svetovalka in sodelavka generalnega direktorja Unesca, Svetovne banke, Programa združenih narodov za razvoj, je delovala v vsaj 50 državah na vseh celinah. Bila tudi je podpredsednica znamenite Kavčičeve vlade, bila je prva in izvirna na številnih področjih znanosti, povezovanja znanosti z industrijo, informatiko in navduševanja otrok nad naravoslovjem. Pred kratkim je izdala avtobiografijo, v kateri opisuje svojo bogato življenjsko pot.

Komentarji: