TV namigi: ​Žilava babnica, Victoria ...

Priporočamo komično dramo značilnega češkega šarma, ki prikaže babico Hano, ki odkrije zimsko plavanje in zimskega plavalca, tu je še odkritje Berlinala 2015, Victoria, in prvenec Guya Ritchieja.
Fotografija: Žilava babnica Foto TVS
Odpri galerijo
Žilava babnica Foto TVS

Sreda, 17. oktobra


Žilava babnica: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Bába z ledu. Koprodukcija, 2017. Režija: Bohdan Sláma. Igrajo: Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek. Komedija. 106 minut. 
Po moževi smrti Hana živi sama v stari vili, kamor vsak teden na kosilo prideta sinova z družinama, obisk pa se konča s sporom med bratoma. Brona to požrtvovalno prenaša in jih še naprej vabi. Nekega dne pa se z vnukom sprehaja ob Vltavi, kjer se utaplja Brona, ostareli zimski plavalec, ki se je uštel glede svoje telesne pripravljenosti. Hana mu priskoči na pomoč, on pa njo kmalu navduši za zimsko plavanje. Kmalu se druženje ob plavanju razvije v romanco …

Komična drama zastavlja vprašanje, ali res nikoli ni prepozno za nov začetek, to pa počne s prepoznavnim grenko-sladkim šarmom čeških filmov. Šarm zimskega plavanja, ki ima na Češkem sicer že dolgo tradicijo, pa je prevzel tudi glavno igralko Zuzano Krónerovo: »Scenarij mi je bil nemudoma všeč, a sem na tihem upala, da bo tema zimskega kopanja iz filma počasi izginila. Da sem se iz največje zmrzljivke prelevila v zimsko plavalko, se mi zdi še vedno neverjetno.«

Opozorilo: Mlajši otroci naj si film ogledajo s starši ali skrbniki.
 

Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki: Kanal A ob 22.05

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki Foto
Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki Foto


Lock, Stock and Two Smoking Barrels. VB, 1998. Režija: Guy Ritchie. Igrajo: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham. Komična kriminalka. 105 minut.
Eddy, Tom, Bacon in Soap se vključijo v največjo kvartopirsko partijo v svojem življenju. Eddie je dober kvartopirec, zato mu prijatelji zaupajo svoje prihranke, a se vsa zadeva ne izide po njihovem okusu. Lokalnemu gangsterju ostanejo dolžni pol milijona funtov.

Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki je izvirna, mojstrsko posneta kriminalka, nabita z duhovitimi dialogi. Guy Ritchie se je s svojim celovečernim prvencem takoj zapisal med kultne režiserje. Z ambicioznim scenarijem, ki sloni na nepredvidljivih zasukih, ter z razgibano režijo in montažo je ustvaril popolno mešanico nasilja in komedije, v kateri ironija in kri tečeta v potokih.
 

Victoria: TVS 2 ob 22.35

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Nemčija, 2015. Režija: Sebastian Schipper. Igrajo: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yigit. Romantična drama/kriminalka. 138 minut.
Premiera Victorie na Berlinalu se je časovno pokrivala s slavjem Birdmana na oskarjih in zbudila takojšnje primerjave, saj sta oba filma posneta v enem kadru. Medtem ko je Birdman samo videti tako zaradi digitalne čarovnije, je več kot dve uri dolg film Victoria resnično posnet v enem samem, intenzivnem kosu.

Victoria se začne kot romantična drama v slogu filma Pred sončnim vzhodom in se v drugi polovici razvije v vse bolj hektičen, napet in nasilen triler. Čeprav ta (dvo-)žanrska zgodba morda noče odstirati vpogleda v človekovo dušo, se izkaže z odlično igro, pristnimi odnosi med junaki in stopnjevano napetostjo, ki potegnejo gledalca v dinamično zgodbo, da se poistoveti z junaki in jih ne zapusti niti, ko stvari postanejo zelo temačne.

Victoria kliče po primerjavi z drugimi filmi, ki so posneti v enem kadru, a je fascinantno, kako zelo je drugačna. Tako Hitchcockova Vrv kot Ruski zaklad Sokurova in prej omenjeni Birdman so dodelani, natančni filmi, ki skušajo preseči senzacionalističnost »filma v enem kadru« s širšo zgodbo, meditacijo o morali, zgodovini oziroma umetnosti, medtem ko Victoria izkoristi to tehniko za neposreden dostop do junakov in kinetičen tempo in tako dobro zasnovo razvije v odličen triler.

Komentarji: