V četrtek, 14. junija, ne zamudite ...

Začenja se svetovno prvenstvo v nogometu, na TVS bo premiera filma o Peleju, za umetniške duše je tu dokumentarec o 60. letih v newyorškem Sohu.
Fotografija: SP v nogometu Foto Press
Odpri galerijo
SP v nogometu Foto Press

Svetovno prvenstvo v nogometu: TVS 2 ob 16.000


Rusija, 2018. Rusija : Savdska Arabija. Komentator: Andrej Stare. Prenos iz Moskve.
Enaindvajseto SP se bo igralo na dvanajstih prizoriščih po večinoma zahodnem delu Rusije. Do finala, ki bo 15. julija na stadionu Lužniki v Moskvi, se bo 32 ekip pomerilo na 64 tekmah, uvodno tekmo pa po pravilu odigrajo domačini. Naziv prvaka brani reprezentanca Nemčije, ki je pred štirimi leti v finalu z golom Götzeja v podaljšku premagala Argentino.
Na TVS bodo prikazali 56 tekem, prav vseh 64 pa bodo prenašali na spletnem portalu. Komentirali jih bodo Ivo Milovanovič, Urban Laurenčič (ki bo komentiral tudi finale), Andrej Stare, Aleš Potočnik, Tomaž Hudomalj in David Jakopič. Voditelja studijskega programa bosta Anže Bašelj in Saša Jerković. Pripravili bodo pa tudi prispevke in zanimivosti s prizorišč.


Pelé – rojstvo legende: TVS 2 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Pelé – rojstvo legende Foto Tvs
Pelé – rojstvo legende Foto Tvs


Pelé: Birth of a Legend. ZDA/Brazilija, 2016. Režija: Jeff Zimbalist, Michael Zimbalist. Igrajo: Kevin de Paula, Seu Jorge, Leonardo Lima Carvalho. Biografska drama. 107 min. 
Film opisuje mladost in začetke kariere najboljšega nogometaša vseh časov. Zgodba sledi njegovi poti od otroštva v revnem predmestju Baura v bližini Sao Paula do finala svetovnega prvenstva na Švedskem leta 1958, ko je zablestel z rosnimi sedemnajstimi leti.
 

Skupina Karamazoff – spomini na leta v Sohu: TVs 2 ob 22.30 (Premiera)


The Karamazoffs (A Walk on the SoHo Years). Španija, 2016. Režija: Juan Gamero. Dokumentarni film. 58 min. 
V 60. letih so se v opuščenih tovarnah newyorškega Soha zbirali umetniki z vsega sveta. To je bil začetek enega najbolj barvitih obdobij v moderni umetnosti. Člani skupine Karamazoff se s sodobniki spominjajo tistih časov. Na arhivskih posnetkih so Yoko Ono, Lou Reed, Velvet Underground, Andy Warhol ...

Komentarji: