Don Mentony Band, Prov fletn se mava

Novi album staroste slovenskega blues'n'rolla.
 
Fotografija: Združenje dramskih umetnikov se je Francetu Prešernu kot vsako leto poklonilo ob njegovem spomeniku na ljubljanskem Tromostovju, na fotografiji Saša Pavček. Ljubljana 08. februar 2019

[France prešeren, Slovenski kulturni praznik, kultura]
Odpri galerijo
Združenje dramskih umetnikov se je Francetu Prešernu kot vsako leto poklonilo ob njegovem spomeniku na ljubljanskem Tromostovju, na fotografiji Saša Pavček. Ljubljana 08. februar 2019 [France prešeren, Slovenski kulturni praznik, kultura]

Ovitek albuma Prov fletn se mava. FOTO: Arhiv Založbe
Ovitek albuma Prov fletn se mava. FOTO: Arhiv Založbe
Don Mentony Band

Prov fletn se mava
Sraka International, 2018
 
Ni je sile, ki bi uničila Don Mentony Band. Zasedba, ki je začela kariero z Dobro mrho, priredbo pesmi Tulsa Time, se je vmes povsem spremenila in jo zdaj pooseblja skladatelj, pevec in kitarist Janez Zmazek Žan. Pred kratkim je skupina izdala nov album, ki še najbolje sledi dosedanjim Zmazkovim blues rock vzorcem in grenko-sladkim proletarskim zgodbam, prežetim z obilo humorja. Zmazek je napisal tudi vsa besedila in glasbo, razen za glasbo v pesmi Moj ta boljš prjatu, ki je še ena od priredb pesmi J. J. Cala. V zasedbi so poleg Zmazka še pevec in kitarist Luka Vehar, pevec in basist Klemen Teran ter bobnar Žiga Kozar.
 
Na albumu je deset rockovskih vinjet, simpatičnih zgodb, v katerih ni visoke filozofije, je pa veliko življenjskosti. Zmazek še vedno ostaja izjemno prizemljen in ozemljen, kar je zelo pomembno, če se ukvarjaš s tako električnimi zadevami, kot so rock'n'roll, boogie, blues in rock. Zelo simpatičen in mehak ovitek oziroma poster pa je oblikoval izvrstni ilustrator Gorazd Vahen.
 
Mojster pisanja simpatičnih triminutnih pesmi je tudi tokrat ponudil zanimive vpoglede v naša življenja, ki zelo hitro minevajo. Na to opozarja v naslovni pesmi Prov fletn se mava. Zanimiva je tudi njegova hecna proletarska himna Živel 1. maj s poklonom kresovanju na Rožniku. Zasedba pa za slovo ponudi še valček Vonj poletja, morebitno poletno uspešnico. Tu se Zmazku na vokalu v duetu pridruži še Brigita Dorič.
 
Album Prov fletn se mava ni zmazek, je Zmazek v odlični formi.
 

Komentarji: