Maria Callas

Kinodvor, Ljubljana. Na programu danes ob 17.30 in 20. uri.
Fotografija: Film Maria Callas. FOTO: arhiv Kinodvora
Odpri galerijo
Film Maria Callas. FOTO: arhiv Kinodvora

Zgodba o izjemni življenjski poti ene izmed največjih opernih div 20. stoletja, povedana izključno z njenimi besedami. Takšna je zgoščena oznaka celovečernega dokumentarca Maria Callas (Maria by Callas), novosti v ljubljanskem Kinodvoru v režiji Tima Volfa, ki s filmskim jezikom vrača na platna redko ali nikoli videno arhivsko gradivo: izgubljene intervjuje, prizore iz opernega zakulisja, domače videe, neobjavljene fotografije, intimna pisma in redke posnetke nastopov.

Film označujejo za doslej najintimnejši filmski prikaz legendarne sopranistke, po režiserjevih besedah je njegova tema predvsem razkol, ki ga izpostavlja tudi njen velikokrat citirani stavek: »V meni sta dve osebi. Rada bi bila Maria, a zadostiti moram Callasovi.« Volfa – to je njegov prvi celovečerec, sicer pa je o operi in drugih temah posnel veliko kratkih filmov – je zanimal predvsem razkorak med poročanjem medijev v času njenega življenja in življenjepiscev ter osebo, kakršna je bila.

V filmu, v katerem gledalec sreča tudi Aristotela Onassisa, Marilyn Monroe, Alaina Delona, J. F. Kennedyja, Winstona Churchilla, Grace Kelly ali Liz Taylor, ni pripovedovalca, ki bi ponujal svoje poglede, spregovori le Maria Callas. Danes bosta projekciji ob 17.30 in 20. uri.

Komentarji: