Največji glasbeni zaslužkar leta 2018 je Bono z U2

Pri Forbesu so objavili lestvico glasbenikov, ki so letošnje leto najbolje unovčili. Bono in U2 na njej kraljujeta s 118 milijoni dolarjev.
Fotografija: Bonu in zasedbi U2 je po ocenah Forbesa prvo mesto med zaslužkarji v glasbeni industriji prinesel izkupiček s koncertov. FOTO: Philippe Wojazer/Reuters
Odpri galerijo
Bonu in zasedbi U2 je po ocenah Forbesa prvo mesto med zaslužkarji v glasbeni industriji prinesel izkupiček s koncertov. FOTO: Philippe Wojazer/Reuters

Pogled na letošnjo lestvico največjih zaslužkarjev na svetovni glasbeni sceni, ki jo tradicionalno objavlja ameriški Forbes, je najširši nasmeh narisal na obraze Bona in ostalih članov skupine U2. Irska zasedba je letos unovčila 118 milijonov ameriških dolarjev in, kar je mnogim presenečenje, premagala ameriške prvoligaše, kot so Jay-Z, Beyoncé ali Taylor Swift.

Zasedbi je milijone prinesla jubilejna turneja Joshua Tree Tour, poimenovana po albumu, izdanem pred tremi desetletji, v času, ki ga Forbes upošteva pri sestavljanju lestvice, pa je že začela z naslednjo in uspela izdati 14. studijski album Songs Of Experience.

Evropsko kraljevanje Ircev na svetovni lestvici dopolnjujejo še Britanci Coldplay, ki so se na drugo mesto zavihteli z le nekaj manj milijoni. Zaslužili so jih 115,5, tudi pri njihovem seštevku pripada največji delež v tem znesku zaslužku od nastopov. Namreč od turneje A Head Full Of Dreams Tour.
 

Prvi Američan na četrtem mestu, prva glasbenica peta


Na tretjem mestu glasbenikov, ki jim je iztekajoče se leto najbolj odebelilo listnico, je znova Britanec, Ed Sheeran, ki si je prislužil 110 milijonov. Sedemindvajsetletnik je najbolje plačani solist na svetu, za njim je na četrtem mestu prvi Američan, Bruno Mars s Havajev z okroglimi 100 milijoni, prav tako večinoma zasluženimi na turneji 24K Magic World Tour. Peterico s 83 milijoni zaokroža prva glasbenica, Američanka Katy Perry. Glasbenice po zaslužku znova zaostajajo. Med 30 najvišje uvrščenimi jih je letos le šest.

Do izteka deseterice si sledijo še Taylor Swift, Jay-Z, Guns N' Roses, Roger Waters in Diddy, skupno pa je deset najvišje uvrščenih glasbenikov zaslužilo kar 886 milijonov ameriških dolarjev. Kot je znano, Forbes sicer pri letnih lestvicah tradicionalno ne upošteva koledarskega leta, pač pa obdobje od 1. junija do 1. junija v naslednjem letu.

Upoštevani zneski so pred davki in tudi pred izplačilom honorarjev, ki jih glasbeniki odštejejo svojim menedžerjem, agentom in odvetnikom.

Preberite še:

Komentarji: