Raznoliko in zapeljivo glasbeno potovanje

S koncertom dvojca Birds on a Wire se bo 12. septembra začel priljubljeni abonma Glasbe sveta.
Fotografija: Obiskala nas bo afriška diva Oumou Sangaré. FOTO: Promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Obiskala nas bo afriška diva Oumou Sangaré. FOTO: Promocijsko gradivo

Abonma Glasbe sveta v sezoni­ 2021/22 prinaša kakovosten in raznolik mednarodni glasbeni program, ki je delno sestavljen iz nastopov, ki so bili zaradi pandemije prestavljeni, dodana je premiera trenutno ene od najuspeš­nejših domačih skupin – Širom.

image_alt
Brezmejnost pristopa naredi sam


Med koncertnimi navdušenci imajo Glasbe sveta kot ena od najbolj samosvojih, nepredvidljivih in poučnih glasbenih ponudb pri nas prav posebno mesto. Številni ­izvajalci, ki so se pojavili na odru Glasb sveta, so pozneje zasloveli in se še danes radi vračajo. Druga odlika je slogovna širina, kar se skriva že v imenu, vendar ta ni ves čas strogo ljudska, tako da poslušalcem ponudi več kot folklorne prvine.

Zasedba Širom navdušuje tudi v tujini. FOTO: Tadej Causevic
Zasedba Širom navdušuje tudi v tujini. FOTO: Tadej Causevic


Aktualna sezona se bo začela s koncertom zasedbe Birds on a Wire 12. septembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. To bo nastop, ki ga niso mogli izvesti prejšnjo sezono. Abonma bo na prodaj do 28. septembra, vsi, ki ga bodo kupili pred 12. septembrom, bodo lahko koncert obiskali brezplačno. Rosemary Standley in Dom La Nena sta slovenskemu občinstvu že dobro znani. Njun projekt Birds on a Wire (po skladbi Leonarda Cohena) je posebno glasbeno doživetje, obe sta odlični pevki, predvsem pa interpretki po načelu manj je več.

Osemindvajsetega septembra bodo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma gostili še en dvojec, Lina_Raül Refree, ki ga sestav­ljata pevka in klaviaturistka Lina ter klaviaturist Raül Refree. Njuno sidrišče je fado Amálie Rodrigues. Drugi oktober bo pripadel vrhunskemu slovenskemu glasbenemu kolektivu, ki ga sestavljajo Brina Vogelnik, Metod Banko, Jelena Ždrale, Andrej Zupan, Tanja Pirc, Tina Pančur, Brane Matošec Bizjak, Tomaž Guček, Nino de Gleria in Rudi Pančur. Organizatorji so njihovo glasbo označili za lirično, baladno, nekoliko groteskno in predvsem nostalgično. Gre za nastop, ki ga je na koledarju obkrožil vsak pošten ljubitelj glasbe. Koncert Pantha du Princea bomo dočakali 27. oktobra, ko bo Hendrik Weber predstavil odmeven zvočno-glasbeni eksperiment Conference of Trees, v katerem z glasbo interpretira sporazumevanje dreves.

Mala mestna glasba združuje uveljavljane domače glasbenike. FOTO: Špela Sivic
Mala mestna glasba združuje uveljavljane domače glasbenike. FOTO: Špela Sivic


Eden od vrhuncev letošnjega druženja bo 4. novembra, ko bo v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma nastopila afriška diva Oumou Sangaré. Slovita pevka bo predstavila nov album Mogoya Acoustic.

Petega marca prihodnje leto bo sledil omenjeni nastop skupine Širom, ki jo sestavljajo Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren. Ena od najbolj mednarodno prepoznavnih slovenskih skupin bo predstavila nov album Utekočinjeni prestol preprostih. Cankarjev dom imajo v lepem spominu, saj so tam odigrali enega od prvih koncertov. V povezavi s festivalom Druga godba bo 28. maja 2022 v Gallusovi dvorani nastopil kolektiv Orquesta Akokán iz Havane in na tem nastopu se zagotovo ne bomo mogli izogniti plesu.

Adriana Calcanhotto FOTO: Murilo Alvesso
Adriana Calcanhotto FOTO: Murilo Alvesso


Za svečan zaključek sezone bo 9. junija 2022 poskrbela večkrat platinasta in z grammyji nagrajena pevka Adriana Calcanhotto. Vrhunska brazilska glasbenica je del gibanja tropicalia, v katerem najdemo velikane, kot so Caetano Veloso, Gilberto Gil, Tom Zé in Os Mutantes. »Adriana nagovarja sodobno generacijo ter z glasom, avtorskimi skladbami in akustično kitaro razvija samolasten izraz, ki ga ponudi tudi v osveženih, modernih priredbah,« so v spremni besedi zapisali organizatorji.

Komentarji: