Uvod v letošnjo Drugo godbo

Koncert bo zvečer ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani.
Fotografija: Josephine Foster je vešča različnih pristopov k glasbeni formi in vsebini. FOTO: M. Borthwick
Odpri galerijo
Josephine Foster je vešča različnih pristopov k glasbeni formi in vsebini. FOTO: M. Borthwick

Z dvojnim koncertom ameriške folk ustvarjalke Josephine Foster in grško-avstralskega glasbenega dvojca Xylouris White napovedujejo letošnji mednarodni festival Druga godba, ki bo potekal v Ljubljani, Kranju in Piranu od 24. do 26. maja.

Koncert se bo začel zvečer ob 20. uri v Klubu CD. Josephine Foster je vešča različnih pristopov k glasbeni formi in vsebini. Njena glasba in zgodbe ustvarjajo mite, polne prastarih in modernih podob, zgodb in ljudi. S svojim zvočnim izrazjem lahkotno podira vse meje med glasbo in poslušalcem. Blizu so ji tako psihedelični rock, ameriški folk in blues kot španski ljudski napevi in indi folk.

Vizionarski zvočni dvojec Xylouris White sestavljata Giorgos Xylouris, mojstrski izvajalec na grški lutnji, in Jim White, bobnar, ena tretjina avstralske trojke Dirty Three. Njuna skupna pot se je začela pred petimi leti. Do danes sta izdala tri albume, po katerih se pretakajo free-jazz, avant-rock in grška ljudska glasba. The Guardian je dvojec označil za »najbolj zanimiv fusion duo« in po treh letih ju bomo spet slišali tudi pri nas. Z. M., foto: M. Borthwick

Komentarji: