Vrhunski zaključek poletnega festivala

Še zadnji trije koncerti, ki bodo zaokrožili osrednji ljubljanski poletni dogodek.
Fotografija: Darko Brlek je zadovoljen z uspešno izvedenim poletnim festivalom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Darko Brlek je zadovoljen z uspešno izvedenim poletnim festivalom. FOTO: Leon Vidic/Delo

Festival Ljubljana bo te dni zaključil svojo 69-o poletno sezono. Kot je povedal na novinarski konferenci direktor Ljubljana festivala Darko Brlek, so program oblikovali, ko je bila država še v celoti zaprta. Navkljub neugodnim zdravstvenim razmeram so izvedli so vse načrtovane prireditve, tri pa še bodo.

Danes zvečer bo Filharmonični orkester Baltskega morja b 19. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani pod taktirko estonsko-ameriškega dirigenta in skladatelja Kristjana Järvija predstavil program Nordijski labodi. 

Jutri bo v Cerkvi sv. Jakoba ob 20. uri nastopil Zbor Furlanije – Julijske krajine, pod dirigentskim vodstvom avstrijskega dirigenta Ernesta Hoetzla in slovenskih solistom na flavti Borisom Bizjakom. Slavnostni zaključek festival pa se obeta v soboto, ko bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil Simfonični orkester Radia ORF z Dunaja s solistom na violončelu Jean-Guihenom Queyrasom in pod dirigentskim vodstvom Kerema Hasana.
 

Najbolj religiozna glasba


Dirigent Ernest Hoetzl je v predstavitvi programa Zbora Furlanije – Julijske krajine med drugim povedal, da se obeta večer »najbolj religiozne glasbe, ki je bila kdaj koli napisana. Njihovo skupno sporočil pa je, da lahko skozi vero, s sledenjem Jezusu in verovanju v Boga, dosežemo srečo in mir, kar nas popelje do duhovne svobode in na kocu v raj. To je pa tudi tisti raj, ki ga opisuje Dante Alighieri v svoji Božanski komediji.

Izvedli bomo tri motete Johnanna Sebastiana Bacha in tri psalme Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Nekaj posebnega pa bo delo sodobnega italijanskega skladatelja Cristiana Carrare O Somma Luce. Posvetil ga je velikemu pesniku Danteju Alighieriju ob 700-letnici njegove smrti, inspiriral pa ga je njegov opis nebes.«

Hoetzl, ki ima tudi slovenske korenine in je spregovoril tudi po slovensko, je dejal, da je sporočilo miru te glasbe še posebej pomembno v teh koncih Evrope, kjer je med slovenskim, italijanskim in avstrijskim narodom v zgodovini prihajalo do trenj različnih stopenj, tu pa smo lahko priča tudi o možnostih umetniškega sodelovanj vseh. Kot gost večera bo namreč nastopil uveljavljeni slovenski flavtist Boris Bizjak in z zborom izvedel Carrarejevo skladbo.
 

Vrhunski zaključek


Za slavnostni zaključek pa bo v soboto, 11. septembra, ob 19. uri poskrbel znameniti Simfonični orkester Radia ORF z Dunaja. Kot je povedal Brlek, bo koncert v Cankarjevem domu, ker so v tem letnem času večerne temperature precej nizke, pa še negotovostim zaradi morebitnega dežja se izognejo. Poudaril je, da so za konec poskrbeli za poslastico, saj bo orkester premierno izvedel dve noviteti. Slovenska premiera bo delo Zbogom, gospa, zbogom avstrijske skladateljice Julie Purgina, ki pri ustvarjanju največkrat izhaja iz lastne zvočne domišljije. Svetovno premiero pa bo imeli delo slovenskega skladatelja Vita Žuraja Unveiled, koncert za violončelo in orkester.

Nazadnje pa bo občinstvo slišalo izvedbo znamenite Šeherezade Nikolaja Rimskega – Korsakova. Zgodbe 1001 noči so bile osnova za enega njegovih najbolj slavnih del, v katerem je prišla do izraza njegova zmožnost prefinjene orkestracije, po kateri je bil še posebej znan.



Komentarji: