Nagrajeno razkrinkanje spolnih plenilcev

Najprestižnejša novinarska nagrada v ZDA za pisanje o Harveyju Weinsteinu, ki je spodbudilo gibanje #MeToo
Fotografija: Reuters je dobil Pulitzerjevo nagrado za fotografijo o preganjanju Rohingov, muslimanske manjšine v Mjanmaru. Na fotografiji je mama, ki ji je med begom umrl poldrugi mesec star sin.
FOTO Reuters
Odpri galerijo
Reuters je dobil Pulitzerjevo nagrado za fotografijo o preganjanju Rohingov, muslimanske manjšine v Mjanmaru. Na fotografiji je mama, ki ji je med begom umrl poldrugi mesec star sin. FOTO Reuters

Dnevnik New York Times in tednik New Yorker sta si razdelila Pulitzerjevo nagrado v kategoriji javne službe, najprestižnejšo novinarsko priznanje v ZDA, za razkritje spolnega škandala v zvezi s filmskim mogotcem Harveyjem Weinsteinom, ki je spodbudilo gibanje #MeToo in opozorilo na spolno nadlegovanje na delovnem mestu po vsem svetu.

V člankih, objavljenih v nekaj zaporednih dneh oktobra 2017, so novinarji New York Timesa in Newyorkerja objavili, da Harveyja Weinsteina številne ženske v Hollywoodu obtožujejo spolnega nadlegovanja in da je nekaterim od njih plačal, da so o tem molčale vjavnosti.

Člani Pulitzerjeve žirije so ocenili, da so se Jodi Kantor in Megan Twohey iz New York Timesa ter Ronan Farrow iz Newyorkerja odlikovali z »eksplozivnim, učinkovitim novinarstvom, ki je razkrinkalo vplivne in bogate spolne plenilce, vključno enega od najmočnejših producentov Hollywooda, ki so bili prisiljeni položiti račune za očitane jim prisilo, brutalnost in vsiljeni molk žrtev.«
Objavljeni članki so pripeljali do Weinsteinove zamenjave v filmskem studiu, ki ga je ustanovil, zdaj pa je v preiskovalnem postopku v New Yorku in Los Angelesu. Weinstein se je opravičil zaradi načina, »na katerega se je v preteklosti obnašal do kolegic«, zanikal pa je kakršenkoli spolni stik brez privolitve žensk.

Ti članki so vplivali na razkritje spolnih škandalov tudi v drugi sferah, od zabave do politike, brez dela pa so ostali znani in vplivni moški, kot so vodja jutranjega programa Today na televiziji NBC Matt Lauer, igralec Kevin Spacey, novinar Charlie Rose, senator Al Franken ...

Moški in ženske, tako javnosti znani kot neznani, so spregovprili o svojih izkušnjah spolnega nadlegovanja in zlorabljanja v okviru gibanja #MeToo.

Novinarji New York Timesa so si z novinarji Washington Posta razdelili tudi nagrado za nacionalno poročanje in sicer o preiskavi glede ruskega vmešavanja v ameriške volitve leta 2016 in stikih Trumpovega volilnega štaba z Rusi.

Časopis Press Democrat iz Santa Rose v Kaliforniji je prejel nagrado za poročanje o gozdnih požarih, ki so opustošili vinograde lani jaseni, ko je umrlo 44 ljudi in so bile uničene številne hiše.

Washington Post je dobil tudi nagrado za preiskovalno novinarstvo zaradi razkritja več desetletij starih obtožb za spolno neprimerno obnašanje senatorskega kandidata Roya Moora iz Alabame. Republikanec, nekdanji sodnik, zanika te obtožbe, ki so imele veliko vlogo pri zmagi Douga Jonesa, prvega demokrata, ki ga je po več desetletjih izbrala Alabama.

Arizona Republic in mreža USA Today sta bili nagrajeni za prikaz posledic postavitve zidu na meji z Mehiko, ki ga je napovedoval Trump. Temo so predstavili celovito, tudi s posnetkom preleta helikopterja vzdolž celotne meje, podkastom in virtualnim prikazom.

Nagrado za lokalno poročanje so podelili dnevniku Cincinnati Enquirer za pretresljiv in globok prikaz epidemije heroina na tem področju. Kar 45 novinarjev in fotografov se je ukvarjalo s predstavitvijo, kako visok davek so zahtevala mamila v enem samem tednu.

Novinarji Reutersa so bili nagrajeni za mednarodno spremljanje brutalne vojne proti narkotikom pod vodstvom predsednika Filipinov Rodriga Duterteja. Reuters je dobil tudi nagrado za fotografijo o preganjanju Rohingov, muslimanske manjšine v Mjanmaru.

Begunci Rohinge. FOTO Reuters
Begunci Rohinge. FOTO Reuters


Nagrado za fotografijo v kategoriji udarne novice so podelili Rayanu Kellyju iz časopisa Daily Progress v Virginiji. Fotografija je nastala v trenutku, ko je avtomobil zapeljal v skupino ljudi, ki so protestirali zaradi zbora rasistov v tem mestu. Avomobil je usmrtil eno od protestnic.

Rachel Kaadzi Ghansah, honorarna sodelavka revije GQ, je prejela nagrado za portret Dylana Ruffa, gorečega zagovornika ideje o belski superiornosti, obsojenega za uboj devetih črncev v Charlestonu v Severni Carolini.

Umetnosti kritik Jerry Saltz iz New York Magazina je prejel nagrado za kritiko vizualne umetnosti. Andie Dominick iz časopisa The Des Moines Register pa za pisanje o posledicah privatizacije administracije zdravstvenega programa Medicaid v Iowi.
Največje presenečenje je bilo v zunajnovinarski kategoriji, kjer je reper Kendrick Lamar dobil Pulitzerjevo nagrado za glasbo in postal prvi nagrajenec, ki se ne ukvarja s klasično ali jazz glasbo.

Prejemnike Pulitzerjevih nagrad, ki jih je ustanovil časopisni zložnik Joseph Pulitzer, so tokrat razglasili že 102. Nagrade odražajo leto nenehnih novic in izzivov brez primere za ameriške medije, medtem ko je Trump njihovo pisanje vztrajno imenoval »lažne novice«, novinarje pa »sovražnike ljudstva«.

Nagrade podeljujejo v različnih novinarskih in umetnostnih kategorijah, skupaj v 21. Za leposlovje jo je dobil Andrew Sean Greer za roman Less, za zgodovino knjigo Jack E. Davis za delo The Gulf: The Making of an American Sea.

Komentarji: