Umrl je pisatelj Miroslav Slana

Napisal je več kot 20 knjig za odrasle in otroke in objavljal v revijah, posvečenih literarnim, filozofskim in družbenim vprašanjem.
Fotografija: Roman Proletarec Miroslava Slane so v nekdanji Jugoslaviji za štiri leta umaknili z obrazložitvijo, da je idejno škodljiv. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Roman Proletarec Miroslava Slane so v nekdanji Jugoslaviji za štiri leta umaknili z obrazložitvijo, da je idejno škodljiv. FOTO: osebni arhiv

V 70. letu starosti je umrl pesnik, pisatelj, dramatik, publicist, esejist in satirik Miroslav Slana, je poročal Radio Slovenija. Napisal je več kot 20 knjig za odrasle in otroke in objavljal v skoraj vseh slovenskih revijah, posvečenih literarnim, filozofskim in družbenim vprašanjem.

Slana je študiral primerjalno književnost na filozofski fakulteti v Ljubljani in Zagrebu in živel kot svobodni književnik in publicist v Mariboru. Njegov roman Proletarec so v nekdanji Jugoslaviji za štiri leta umaknili z obrazložitvijo, da je idejno škodljiv. Izšel je leta 1981 v predelani obliki.

Pozornost je pritegnil že s pisanjem v humorističnem in satiričnem listu Pavliha z aforizmi in humoreskami, ki jih je objavljal pod pravim imenom in psevdonimi. Posebej pa so odmevali njegovi polemični eseji, na primer esej O umu in mišicah.

V 70. letih je doma in tujini pripravil tedaj še neznane performanse in multimedijske nastope. Prejel je nekaj literarnih in odrskih nagrad, med drugim za poetično dramo Nekoč sem bil kralj na srečanju slovenskih gledališč v Kranju.

Komentarji: